Hej. Jag har designat en mössa som jag vill designskydda. Låter kanske simpelt men den är genial i sin utformning och jag har aldrig sett något som ens liknar den. Hur går jag till väga om jag vill sälja den? Hur designskyddar jag den?
- Marie


Svar av Patent- och registreringsverket, Expert på varumärkesskydd och patent.

Hej Marie,

För att skydda utseendet på en produkt ansöker du om designskydd. För att din design ska kunna skyddas måste den vara ny. En design är ny om ingen annan identisk design gjorts allmänt tillgänglig före ansökningsdagen.

Som sökande ansvarar du själv för att se om din design skiljer sig från tidigare känd och registrerad design. Det är alltså viktigt att du själv från början tar reda på om din design är unik och inte inkräktar på någon annans. Denna efterforskning kan du göra på olika sätt.

Du kan med hjälp av våra databaser och register själv söka efter registrerad design som motsvarar din. Välj lämplig huvudklass och underklass för din produkt så får du upp relevanta träffar. Designregistret kan du se på vår hemsida via bifogad länk www.prv.se/Design/e-tjanster

Man kan även göra en granskning i EU-Designregistret som innefattar skydd i de 27 medlemsländerna i EU.
http://oami.europa.eu/RCDOnline/RequestManager

Om du har offentliggjort din design innan du ansöker om ett designskydd har du 12 månader på dig att registrera din design hos oss. Detta kallar vi för en nyhetsfrist eller grace period. Det kan därför vara viktigt att du säkerställer bevisning för tidpunkten när din design offentliggjordes. Du bör även observera att det inte är alla länder utanför EU som tillämpar denna nyhetsfrist.

Ansökningsavgift för registrering av mönster är 1900 kronor. För varje bild utöver den första tillkommer 200 kronor per bild.

Observera! Om du vill att din design ska hållas hemlig måste du skriva detta redan i din ansökan. Du kan aldrig begära sekretess efter att du har lämnat in din ansökan. Tänker du skicka in bildmaterialet via e-post och din ansökningshandling via vanlig post är det viktigt att du i din e-post anger att din design ska hållas hemlig och hur länge.

Blanketter och informationsmaterial finns på www.prv.se/Design

Övriga frågor, ring vår kundtjänst 08/782 28 00

Med vänlig hälsning
Björn Hall
PRV Kundtjänst
Patent- och registreringsverket

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.