Jag har tänkt att min säljare skall få möjlighet att köpa in sig i mitt bolag som jag äger till 100%. Finns det någon slags standardformel som man kan ha som utgångspunkt för prissättningen? Har du andra tips?
- Anders Wärulf


Svar av Adam Wessblad, Specialist på hållbar tillväxt och ägarskiften.

Hej,

Den standardformeln man använder är ofta en multipel på vinsten, dvs vinsten (rörelseresultatet) gånger någonting. I mindre bolag ofta 4 eller 5 gånger. Sen beror det på hur bolaget är belånat samt vilket egenkapital bolaget har. När man väl har bestämt sig för hur mycket bolaget är värt och hur mycket den anställde skall få betala för den delen du vill sälja till honom eller henne så kan man göra ett upplägg där den anställde få betala av på beloppet över tiden en s.k. "earn-out", eller snarare en "earn-in".

Syftet för dig är ju säkert att få behålla en bra säljare som tar in mycket vinster. Sen är det min erfarenhet att olika människor ser olika på ägarandelar och det är inte säkert att du behöver släppa mer än 5-10% i ett första steg och sen kanske ge möjlighet till mer senare. Det är ju helt ditt eget val och tänk också på att ni båda blir ägare och får samma roll på det viset och det kräver att ni skall kunna samarbeta långsiktigt också. Det är svårare att göra sig av med en delägare än en anställd som inte fungerar...... Lycka till

/Adam

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.