Jag har en hemsida för seniorer. Jag säljer inget och det behövs inget medlemskap. Tänker finansiera hemsidan med annonser. För att locka annonsörerna behöver vi få upp besöksantalet. Har pratat med seo-företag som lovar Googles topp tio med hjälp av inlänkar. Rekommenderar ni det? Jag undrar även - är det en nackdel att ha affiliateannonser på hemsidan när man ska försöka sälja annonsplatser till företag? Kan man se om det är betalda annonser eller affiliateannonser?
- Birgitta


Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Hej Birgitta,

Att skaffa trafik handlar om att få till bra textinnehåll och skapa en sajt som gör att läsarna vill komma tillbaka och så klart gärna länka till sajten. Kanske kan ni låta medlemmar blogga? Be även era läsare att länka till er webbplats från deras sajter/bloggar.

SEO – att låta ett företag hjälpa er med inlänkar kan vara en lösning men det är riskfyllt samtidigt som det kostar utan att det finns några som helst garantier. Vissa lovar en top 10 placering men en sådan placering ger noll eller inget i trafik om ni inte ligger top 1-5. Första placeringen tar någonstans mellan 60-90% av alla som söker på det orden/frasen. T ex en 8:e plats ger endast några få %.

Flera sajtägare har dessutom blivit av med all sin ranking efter att ett seo-företag ”hjälpt” dem. Det är enligt min åsikt inte speciellt långvarigt heller då Google ständigt ändrar sina algoritmer. Det gör att alla länkar en tid senare kan vara värdelösa eller tom skadliga för er webplats.

Visst finns det företag som jobbar med sökmotoroptimering som är seriösa och som vet vad de håller på med men dessa är enligt min erfarenhet få.

Så mitt tips är att försöka skaffa länkar till er hemsida naturligt genom att skapa ett bra innehåll med bra skrivna texter och sedan även testa sociala medier som t ex Facebook där ni säkert kan hitta många nya läsare.

Att skaffa trafik tar tid men det är vad som sålla agnarna från vetet.

Affiliateannonser kan jag inte se som en nackdel om det är en övergångsfas tills ni har fått igång försäljningen. Kanske tom med en fördel då det inte ser helt tomt ut på sajten. Annonser är ju dessutom trevligt om de riktar sig till mig som läsare.

Det går att se på vissa affiliateannonser om man drar musen över bannern/textannonsen. Nere till vänster i webbläsaren (Firefox använder jag) så ser man hur länken ser ut. Men å andra sidan använder även mediebyråer sig av affiliatelänkar ibland när de lägger upp annonser för att mäta trafik och antal klick. Så det tycker jag inte man behöver lägga så mycket vikt vid.

Lycka till!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.