Efter två år har plattformen drygt 5000 medlemmar som investerat över 100 miljoner kronor i bolag såsom Klarna, Einride, Cake, Yabie och Doktor.se. Tioex har redan hunnit med en exit i Truecaller där investerarna gjorde tre gånger pengarna på väldigt kort tid. Affärsmodellen är enkel då Tioex tar fram investeringscase för medlemmar via plattformen och hanterar allt krångligt administrativt arbete. Det kostar inget att investera via Tioex, utan när bolaget säljs eller noteras får Tioex en procentuell del av vinsten.
Men vägen dit har inte varit en raksträcka. Det var i mars 2020 som Johan Hägglund skulle trycka på lanseringsknappen för Tioex men en vecka senare var pandemin ett faktum. Johan berättar om hans lärdomar från att starta och bygga bolag i oroliga tider.
Du som har erfarenhet av att lansera bolag under vad många skulle säga är dålig tajming, vilka är dina viktigaste lärdomar?
Mina första tankar när vi skulle lansera Tioex och pandemin bröt ut var att det var en katastrof och att resan skulle ta slut innan den ens hade börjat. Det var en svår period där allting var ovisst inför framtiden och det bästa man kunde göra var att ha is i magen och vänta ut för att se vart det skulle ta vägen. Det var otroligt frustrerande eftersom man som entreprenör vill vara aktiv och framåtlutad. Lärdomen blev att tajming är otroligt viktigt och man kan inte alltid påverka sin omvärld. En annan insikt var att de bästa investeringarna man gör är ibland dem man väljer att inte göra, det vill säga att man har disciplinen och tålamodet att kunna avvakta.
Efter cirka sex månader började marknaden komma igång och det var rätt tidpunkt att lansera.
I efterhand kan jag se tillbaka och inse att vi lärde oss mycket som vi har med oss idag när marknaden är osäker igen. Att noga överväga hur vi bygger ut verksamheten steg för steg utan att ta på oss för stora kostnader samt att ha förmågan att hela tiden växa med kvalitet. Vi har konsekvent haft ett tydligt fokus och gjort kloka val. Detta har lett till att vi har kunnat bygga ett lönsamt, motståndskraftigt och långsiktigt bolag.
Tack vare lärdomarna från pandemin så står vi starkt idag och det har lett till att vi kan använda denna osäkra marknad till vår fördel. Då andra aktörer kämpar för överlevnad och behöver skala ned så kan vi fokusera på att bygga ut och investera i många fina bolag och dessutom till väldigt fördelaktiga värderingar. Vi har ett gyllene tillfälle att växa vår marknadsandel och cementera vår position på marknaden. När konjunkturen sedan vänder så kommer vi att vara i en stark sits och då vara delägare i en mängd kvalitetsbolag och med stor ekonomisk uppsida.
Vilka är det som investerar och går det att investera genom eget bolag?
Medlemsbasen är relativt bred men det många har gemensamt är att de är företagare, entreprenörer, techprofiler, investerare och att det finns ett intresse för techbranschen i stort. Många av de nya “folkaktierna” är inte längre SEB, Volvo eller Ericsson, utan det är företag såsom Voi, Klarna, och Apotea som min generation känner till och vars tjänster vi använder dagligen. Utvecklingen under de senaste åren har gjort att många, framförallt techbolag avvaktar en publik notering och är därför utom räckhåll för privata investerare längre. Vi löser problemet och ger våra medlemmar tillgång till dessa bolag medan de fortfarande är privata.
Många som väljer att investera hos oss på Tioex har upparbetade vinster i sina egna företag. Sverige har ett väldigt fördelaktigt skattesystem som uppmuntrar företagare att sätta pengarna i arbete istället för att plocka ut allt i lön eller utdelning. Investerar man i onoterat genom sitt eget bolag så klassas det som näringsbetingade andelar och eventuell vinst är skattefri för bolaget. Det är ett väldigt effektivt sätt att bygga upp ett ackumulerat kapital. Mitt råd är att prata med din revisor för att se hur detta skulle fungera för dig.
Vilket är ditt bästa tips för att driva bolag i ett svårt och osäkert marknadsklimat?
Det är inte alltid enkelt att vara företagare, särskilt inte nu. Alla branscher påverkas olika men ett knep är att hela tiden sätta upp små delmål på dag- och veckobasis och det ska vara någonting som man själv kan styra över. Mycket idag påverkas av externa faktorer och därför tror jag det är väldigt viktigt att man blir processorienterad så man vet ifall man har gjort ett bra jobb även om det mesta går emot en under en viss period. Det är annars lätt att man låter saker man själv inte kan kontrollera påverka en och då kan man tappa energin och hoppet. Kan man lära sig hantera detta som företagare så tror jag att man kan ta sig igenom vad som helst och i vissa fall kan även den värsta krisen leda till stora och nödvändiga förändringar som är nyckeln till morgondagens framgång. Man måste dock vara redo för att möta den utmaningen och det är därför viktigt att inte agera reaktivt eller irrationellt. Man behöver vara modig men ändå ödmjuk inför situationen och förstå vad man själv kan påverka och inte. Håll huvudet högt och kämpa på!