Antingen har projektet en bra affärsidé med ett mindre bra team eller vice versa eller både och. Om vi startar med affärsidén så är en bra affärsidé något där produkten/tjänsten är innovativ eller där affärsmodellen är innovativ eller både och. Detta sammanfattas i min modell nedan.


När det avser exempel på framgångsrika företag där affärsmodellen är innovativ så omfattas exempelvis clean tech bolaget Chemical Documentation (cDoc AB). Chemical Documentation (cDoc AB) levererar kemikaliehantering på ett snabbare, bättre och billigare sätt precis som Netflix gör TV tittandet snabbare, bättre och billigare än tablå TV. Företag där både produkten/tjänsten och affärsmodellen är unika är exempelvis Space X som erbjuder rymdresor för privatpersoner. Där bara produkten/tjänsten är innovativ är exempelvis företaget Alfabet som erbjuder sökmotorn Google. Slutsatsen av ovan resonemang är att inte hamna i rutan där både produkten/tjänsten och affärsmodellen är replikat som exempelvis det franska Internet Minitel.

Men det räcker inte för som du se i min andra modell nedan så måste även teamets egenskaper vara mycket goda annars blir det ingen enhörning. 


Kent Sahlgren är ekon lic., i företagsekonomi och undervisar på universitet och högskolor i entreprenörskap och finansiering. Han är även sälj och marknadschef på Chemical Documentation (cDoc AB).

Läs mer: Har typiska ADHD-egenskaper fördelar för entreprenörskap eller inte?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2021-06-15 15:27
Det här gör du bra Kent.

Entreprenörskap handlar om att se saker som ingen annan ser och sedan sätta ihop ett vinnande team som paketerar affärsidén.

https://entrepreneurprofiletest.com/dictionary/

Entrepreneurship = describes a person who undertakes and who succeeds in creating ventures. The entrepreneur or even intrapreneurs (Intrapreneur) succeeds in changing the direction of something, devises new approaches and creates new businesses and markets.
Se mer...
2021-06-15 13:43
Viktigaste just nu är att göra en omvärldsanalys och skapa en verklig bild av den. Det är bara ca 2% av Sveriges befolkning som vaket lever i verkligheten idag, och tro mig det är den som kommer slå ut alla ideer och ambitioner om man inte har full insikt och kunskap om den. När du har full koll på verkligheten kommer du enkelt se hinder och problem så kan styra undan i tid, likväl som du kan se långt fram i utvecklingen och hitta din väg in... vältimat och lyckas 9 av 10 ggr...så enkelt är det. Hindret därefter är att lyckas du med bravur kommer du antingen genom kniv i ryggen tvingas sälja till någon av de 30 familjer som är åtals och skattebefriade alternativt att samma personer via korruption tillser att du juridiskt regleras bort om de ser dig som hot.....lyckad du överleva de två ovanstående så är det med våld och brott de kommer tillse att du tas ut matchen.. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.