Utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year ska avgöras i Sverige. Efter en gedigen nomineringsprocess under hösten, med sex regionfinaler, kommer alla 24 regionvinnare att samlas för en galakväll i Stockholms stadshus. Vinnaren av huvudpriset får möjlighet att representera Sverige i den internationella finalen, EY World Entrepreneur Of The Year, i Monaco i juni.

Innovativ teknik är ett återkommande tema bland årets finalister i huvudkategorin. Fem av sex entreprenörer bakom bolag med tekniska lösningar inom energi, bilindustri, medicin samt IT-utveckling. 

De kan vinna huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year:

Björn Jansson, Syntronic Holding AB

Ort: Gävle

Grundades: 1983

Antal anställda: 1861

Omsättning: 1 686 mkr

Ett brinnande intresse för teknik och innovation Björn startade konsultföretaget Syntronic som jobbar med systemutveckling och avancerad teknik för 40 år sedan. I dag finns Syntronic i nio länder. Bland kunderna finns några av världens mest teknikintensiva företag inom branscher som telekom, medicinteknik, fordons- och verkstadsindustri.

Anders Holmberg, Holtab AB

Ort: Tingsryd

Grundades: 1973

Antal anställda: 177

Omsättning: 720 mkr 

När Anders Holmberg var 13 år startade hans far företaget Holtab. Året var 1973 och samma år fick Anders sitt första jobb i företaget. Som 25-åring blev Anders vd i företaget. Holtab är en av Nordens ledande leverantörer av lösningar för kraftöverföring. Fortsatt tillväxt står på agendan och inom ett till två år förväntas omsättningen landa på en miljard kronor. 

Mikael Lindholm, ScandiNova Systems

Ort: Uppsala

Grundades: 2001

Antal anställda: 96 

Omsättning: 414 mkr 

2001 startade Mikael Lindholm teknikföretaget ScandiNova Systems tillsammans med kollegor från en tidigare arbetsplats. I dag är ScandiNova världsledande inom utveckling och produktion av pulsade högspänningsaggregat, så kallade modulatorer. Nästan 95 procent av produktionen exporteras till kunder i över 50 länder, främst i Europa, Asien och Nordamerika.

Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive AB

Grundades: 1994

Ort: Ängelholm

Antal anställda: 487

Omsättning: 371 mkr

22 år gammal grundade han Koenigsegg Automotive och 2002 blev pojkdrömmen sann när den första bilen levererades. Guinness World Records utsåg Koenigseggs CC8S-modell till den världens starkaste produktionsbil med 655 hästkrafter. En annan Koenigsegg-modell utsågs till den snabbaste serieproducerade bilen efter att ha nått 388 kilometer i timmen. För närvarande innehar Koenigsegg Agera RS rekordet med en toppfart på 458 kilometer i timmen.

Andreas Flodström, Beetroot

Ort: Göteborg

Grundades: 2010

Antal anställda: 12 (sysselsätter 500 i Beetroot ekosystemet)

Omsättning: 168 mkr

Andreas Flodström är Chalmersingenjören som tillsammans med en studiekamrat flyttade från Sverige för att bygga ett företag i Ukraina. Startkapitalet var en dator och Andreas CSN-bidrag från en termin. 11 år senare omsätter Beetroot närmare 170 miljoner kronor. Beetroot jobbar med IT-utveckling och kunderna finns i 25 länder.

Alex Kheirmand och Amir Kheirmand, Schysst Käk Sverige AB

Ort: Västerås

Grundades: 2015

Antal anställda: 19

Omsättning: 270 mkr

2014 vann Amir Kheirmand tävlingen Sveriges Mästerkock. Det blev starten för Schysst Käk som Amir driver tillsammans med sin bror Alex Kheirmand. I dag är Schysst käk störst i Sverige på hemmakebab och i sortimentet finns allt från kebab, falafel och gyros till såser, bröd och tillbehör.  

Läs mer om utmärkelsen här.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.