När du har valt att frilansa hemifrån som egenföretagare är det viktigt med struktur i vardagen. En italiensk metod skapad av Francesco Cirillo på 80-talet kan hjälpa dig som företagare att effektivisera din arbetsdag samtidigt som du ökar ditt välmående.

Francesco CirilloPomodorotekniken skapades av Francesco Cirillo i Italien på 1980-talet. Tekniken har fått namnet efter det italienska ordet för tomat alltså pomodoro. Detta eftersom Francesco ägde en klassisk italiensk äggklocka som till skillnad från äggklockor här i norden har formen av en tomat. Hur kan då det här köksredskapet hjälpa dig som egenföretagare och samtidigt främja din hälsa? Jo vi människor gillar när vardagen följer en viss rytm. Vi mår bäst av att sova på bestämda tider och variation i sömnrytmen kan göra oss ofokuserade och trötta i vardagen. Utan rytm i vardagen kan det lätt kännas rörigt och man kan bli stressad vilket leder till sämre resultat, vilket kan vara ödesdigert för oss frilansare och egenföretagare.

Effektivisera din arbetsdag med pomodoros

Pomodorotekniken har lösningen till detta. Upplägget går ut på att dela in arbetsdagen i så kallade pomodoros på 25 minuter vardera. Efter varje pomodoro tar man en kort rast på cirka 3 till 5 minuter. En slags återhämtningspaus för hjärnan vilket gör dig mer fokuserad inför nästa pomodoro. Upprepa den här proceduren 4 pomodoros åt gången, därefter tar du en längre paus på cirka 30 minuter. Då rekommenderas det att du sysselsätter dig med någon form av fysisk aktivitet för att aktivera både kroppen och sinnet.

Med den här tekniken säkerställer du ett jämnt arbetsflöde och fortsatt fokus under resten av arbetsdagen. Med dessa minipauser kan man också få nya insikter i arbetet som du inte tänkt på tidigare vilket kan leda till en lösning på ett eventuellt problem som dykt upp under din senaste pomodoro.

Metoden i arbetslivet

Hur kan man då använda sig av den här metoden i arbetslivet? För att börja nyttja den här metoden behöver du bara tre pappersark, en penna och någon form av timer som går att ställa in på exakt 25 minuter. Börja dagen med att fastställa vilka uppgifter som skall vara avklarade efter de kommande veckorna och skriv ner det på det första pappersarket. Sedan väljer du ut ett antal av dessa uppgifter som du anser att du kommer hinna med under samma arbetsdag och skriver ner dessa på det andra pappersarket. Se till att prioritera den viktigaste uppgiften först genom att sätta den högst upp i din lista.

Nu är du redo att börja nyttja tekniken. Ställ din timer eller äggklocka på 25 minuter alltså en pomodoro. Fokusera endast på arbetsuppgiften du prioriterat högst upp i din lista tills dess att tiden går ut. När tiden är slut för denna pomodoro noterar du på det tredje pappersarket att en pomodoro har hittills använts för uppgiften. Sedan tar du din obligatoriska minipaus på 3 till 5 minuter och släpper alla tankar på ditt arbete. Upprepa den här proceduren tills du har använt 4 pomodoros, då tar du din långa rast på cirka 30 minuter.

Under den långa rasten är det bra att som jag nämnde tidigare att försöka få lite frisk luft via en promenad för att stärka både kroppen och sinnet. Kom ihåg att använda någon av dessa rasterna för att äta lunch och få i dig vätska. Gör du bedömningen att en uppgift kommer att ta mer än 5 till 7 pomodoros bör du dela in den här uppgiften i mindre delar. Kom dessutom ihåg att det är lika viktigt att vara fokuserad under din pomodoro som det är att koppla av på rasterna. Dina minipauser är minst lika viktiga för effektivt frilansande som ditt fokus på arbetsuppgiften. Det är lätt att bortprioritera dessa pauser och skjuta på de till nästa pomodoro. Detta förlorar du endast på eftersom hjärnan får jobba utan vila ännu en pomodoro, vilket kan leda till trötthet och mindre fokus på arbetsuppgiften.

För vilka yrkesroller passar den här metoden?

Vem passar då den här metoden? Vilka yrkesgrupper kan nyttja den här tekniken för att motivera sina arbetsdagar? Pomodorotekniken är optimal för yrkesgrupper som jobbar mycket framför datorn och sitter med uppgifter som kräver stort fokus på en uppgift i taget. Exempel på detta kan vara inom tekniska yrken som webbdesigners, systemutvecklare och IT-entreprenörer. Det lämpar sig förmodligen inte allt för väl för yrkesgrupper som kräver att man är socialt aktiv samtidigt som man måste ha fokus på andra uppgifter. Detta kan vara yrken som lärare eller någon form av ledare. Dock menar vissa att pomodorotekniken går att nyttja även i dessa yrken fast mer begränsat då man istället får använda tekniken under vissa utvalda delar av arbetsdagen. Givetvis lämpar sig den här tekniken väl även för frilansare.

Av egen erfarenhet som frilansöversättare kan jag rekommendera den här tekniken eftersom i översättning jobbar man med texter som är uppelade i diverse segment. Dessa texter är därför väldigt lämpliga att dela upp i pomodoros. I skrivande stund har jag nu lagt ner cirka 4 pomodoros, research inkluderat för den här gästartikeln. I allmänhet skulle jag vilja säga att den här metoden passar bra för dig som vill ha lite struktur i vardagen och samtidigt må bra på din arbetsplats, eller när du jobbar på frilansbasis som egenföretagare.

Jag heter Jimmy Timm och är en inbiten språkälskare, skribent och kommunikatörsstudent. Jag skriver för surveybee.se. Sedan jag blev skribent för Surveybees blogg har jag velat förmedla en ungdomlig känsla med bra tips på hur du kan dryga ut din privatekonomi och jobba hemifrån i dessa tuffa tider. Det är kul att få gästblogga på den här intressanta hemsidan som har en bra variation av olika ämnen inom kommunikation, marknadsföring och bra tips för företagare samt entreprenörer.

Jimmy Timm
Kommunikatörsassistent på Surveybee

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.