Mats Birgersson är en innovativ ledare och entreprenör som alltid vågat testa nytt även när folk satt morgonkaffet i halsen av hans normbrytande utvecklingsidéer. Han har en gedigen meritlista av att vända konjunktursdalande företag till blomstrande verksamheter mot alla odds. Mats driver det egna företaget BM Ledare AB, som utvecklar människor i ledarskap- och organisationsfrågor.

Birger har många strängar på sin lyra och har även gett ut böcker inom ämnet. Hans otaliga uppdrag speglar inte att han just passerat den magiska gränsen där många vardagsknegande 8-17 Svenssons förnöjt och stillsamt gått i pension och njutit av det efterlängtade lugnet. Många företagare är entreprenörer uti fingertopparna och det är en kreativ egenskap som inte direkt ”går över” den dagen man fyllt 65. Tvärtom, då har man hittat sitt fokus och sitt tempo, och har friheten att välja att göra det man fortfarande brinner för, eller kanske äntligen våga testa något helt nytt.

Mats säger att om han skulle börja om sitt liv från början igen- så skulle han alla dagar i veckan valt att bli företagare ändå- på grund av den frihetskänsla man får av att kunna styra sitt eget liv som man vill ha det. Hur hittar man då motivation att driva ett framgångsrikt företag under många år och fortfarande brinna för det? Nätverket, säger Mats utan omsvep. Om det är något som blir bättre med åren- så är det storleken på ens kontaktnät, om man sköter det väl. Han säger att man ska komma ihåg att vårda sina kunder och relationer noga, kanske genom att skicka mail, brev eller ringa med jämna mellanrum- utan att vilja sälja något alltid.

Mats Birgersson

Och han borde veta vad han pratar om. Förutom att ha varit VD själv i många år så coachar han nu andra företag så att de inte ska hinna sjunka så djupt att det börjar bli svårt att hålla näsan ovanför ytan. Han har framgångsrikt lyckats få ett företag att öka tillväxten med 20 % mitt i en pyrande lågkonjunktur, och kanske ännu mer beundransvärt- fått upp frisknärvaron som han kallar det- till 98%! Det är ingen överraskning att han är en värdefull och eftertraktad ledarskapscoach, och han har vunnit årets entreprenör i Kronoberg och årets företagare i Växjö.

Hans samlade erfarenhet har lett fram till slutsatser om hur det mänskliga kapitalet är ett företags viktigaste tillgång, och det bästa sättet att få företaget lönsamt- är att se till att personalen är motiverade och drivs av lust till sitt arbete, då ökar produktiviteten.

Ett exempel på att Mats alltid tänker lite utanför boxen är hans bok med två framsidor och ingen baksida- med titlarna ”Varför jag blev som jag är och inte som jag skulle” och ”En resa i verkligheten”. Det är det som är så spännande med att träffa Mats- han är jordnära och inspirerande, och man har inte en aning om att han numer är i pensionsålder. Han har till och med fortfarande mål med sitt företagande, att få utveckla ännu fler människor i företagandets villkor och hur man skapar en trevlig, utvecklande arbetsplats för alla.

Avslutningsvis är det intressant att veta vad som blivit mer uppenbart kring företagandet nu om han ser tillbaka på sitt arbetsliv? För honom är svaret en självklarhet- att han vill försöka få politiker och andra människor att förstå att företagare är nutidens hjältar och står för den sociala utvecklingen av samhället! Och eftersom en entreprenör lever som de lär- så är han ordförande i Företagarna Växjö och Almi Kronoberg, och jag skulle tro att han lär påverka och inspirera en och annan i hans väg!

Författad av Sandra Tigerlind

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.