Sedan rekordåret 2017 har antalet aktiva .se-domäner minskat kraftigt. Vid årsskiftet hade de minskat med en femtedel – men det senaste halvåret har tillväxtkurvan för .se-domäner återigen börjat gå uppåt. Det visar en sammanställning från STRATO gjort av statistik från Internetstiftelsen.
En ny sammanställning av statistik från Internetstiftelsen som webbhotellsspecialisten STRATO utfört visar att antalet aktiva hemsidor med toppdomänen .se har minskat kraftigt de senaste fem åren. Vid årsskiftet fanns 1 485 582 aktiva .se-domäner, vilket innebär en minskning med närmare 22 procent från rekordåret 2017 då över 1,9 miljoner .se-domäner var aktiva. Störst förändring skedde mellan åren 2017 och 2019, då antalet sjönk med drygt 19 procent. Därefter har antalet aktiva .se-domäner legat på en relativt stabil nivå.
Det tycks dock finnas en försiktigt uppåtgående tillväxtkurva. Det senaste halvåret har antalet aktiva .se-domäner ökat med 2,26 procent. Under januari månad i år registrerades över 21 000 nya .se-domäner, vilket är mer än tre gånger (36 procent) så många som registrerades under samma period under föregående år.
– Att ha en hemsida och äga domännamnet skapar en seriös bild och stärker trovärdigheten för din verksamhet, vare sig du har ett företag, ett passionsprojekt eller en annan idé som du har förverkligat. Genom att äga ditt domännamn kan du även skydda ditt varumärke. Därför är det glädjande att vi nu ser en viss ökning av antalet domännamn, där exempelvis fler på ett enkelt sätt har möjlighet till och uppenbarligen faktiskt också startar en egen hemsida med webbutik, framför allt när lågkonjunkturen är på antågande, säger Herman Borel, International Business Manager på STRATO.
Antalet .se-domäner som har avregistreras har mer än halverats de senaste tre åren. Under 2022 hade antalet avregistrerade .se-domäner sjunkit med 54,62 procent jämfört med 2019.
Sex snabba tips för dig som vill starta egen hemsida:
1. En egen domän kan vara startskottet för många projekt. Eftersom de kan registreras och underhållas till en låg kostnad är den bästa tiden för att skaffa en (eller flera) domän(er) alltid nu.
2. Om du planerar att skaffa en hemsida - ett enkelt domännamn är ett bra domännamn.
3. Om ditt tilltänkta domännamn är upptaget, testa med en annan toppdomän, exempelvis .nu eller .com.
4. Gör det enkelt och börja litet, välj funktioner och verktyg som gör det enkelt att bygga och hantera hemsidan oavsett förkunskap.
5. De flesta besökare använder mobilen – välj därför ett verktyg som ger dig möjlighet att se din hemsida i mobil vy.
6. Se hemsidan som ett komplement till din närvaro i sociala medier, inte bara ett enkelt substitut. Dagens kunder välkomnar ett integrerat och enhetligt utseende i båda kanalerna.