Sommaren brukar vara en tid då utgifterna skenar och kassan sinar, men i år finns chansen att bryta detta beteende och lägga grunden för en mer sund privatekonomi. Det är paradoxalt nog coronakrisen som har gett oss alla ett ”tvångssparande” och därmed att gyllene tillfälle att dra ner på utgifterna och semestra hemma till en billig peng. Peter Karaszi, författare av den nyutkomna privatekonomiska handboken ”Bli rik långsamt!”, förklarar hur.
Vi genomlider nu den allvarligaste pandemin på ett århundrade. Läget framställs ofta som alldeles nattsvart och är naturligtvis det för de som drabbats av sjukdomen samt för deras anhöriga. Även ekonomin får sig en rejäl törn med fallande konjunkturer och börskurser.
Men det finns en framsida av myntet! Det framställs ofta som att ekonomin blöder, men för varje krona som inte spenderas så finns det också en insparad krona någonstans. På så vis är det ett faktiskt ett nollsummespel. Om man inte tillhör den knappa tjugondel av arbetskraften som väntas förlora jobbet som en effekt av krisen så är intäktssidan av privatekonomin oförändrad.
Och när det blivit svårare eller omöjligt att spendera stora delar av lönen på krogen, resor, i klädhandeln, på konserter och fotbollsmatcher så har det naturligtvis också blivit lättare att spara dessa medel. Det är ett slags ”tvångssparande” och här finns det ett gyllene läge för många att ”chockstarta” sin privatekonomi och lägga grunden för ett bättre sparande och ett sundare ekonomiskt beteende.
Detta gäller särskilt nu när vi står inför semestrar då utgifterna brukar skena på grund av resor, hotellvistelser och utemat.
Statistiken visar att svenskar lägger drygt tio procent av sin disponibla inkomst på ”ute på stan”-nöjen samt alkohol och tobak, och ytterligare sex-sju procent på turism utomlands. Så redan där borde de flesta kunna spara en ansenlig del av sin lön, kanske uppemot en femtedel vilket för en genomsnittlig löntagare vore cirka 5000 kronor per månad. Och det räcker att spara 1700 kronor per månad för att bli miljonär på tjugo års sikt om pengarna investeras på aktiemarknaden med en normal avkastning!
Nya siffror visar att amerikaner lyckats spara i genomsnitt 13,6 procent av sina inkomster under krisen, utöver sitt vanliga sparande. Tesen håller alltså. Så låt krisen bli en chans att skapa nya vanor och konsumtionsmönster som kapar de små utgifterna och ger dig chansen att bygga upp en buffert och kanske till och med ett långsiktigt sparande på börsen.
Betänk att du inte är personligen ansvarig för att rädda svensk ekonomi och de näringar som drabbats värst med just din konsumtion. Det är marknadsekonomins och möjligen statens ansvar att rädda företag i kris, inte ditt. Ditt privatekonomiska ansvar ligger hos dig själv och din familj.
Semestra i Sverige i sommar – med delningsekonomin
I sommar kommer ytterst få länder ute i Europa att välkomna svenska turister, och flygbiljetterna lär bli dyrare än normalt. Således är det läge för semester hemma, en ”hemester”. Så här kan du göra den så ekonomisk som möjligt:
- Boka resandet och login i god tid. Det kommer att bli ett hårt tryck på den inhemska besöksnäringen i sommar och då är planering A och O.
- Utvärdera hur viktigt boendet är. Måste ni verkligen bo lyxigt? Är det inte viktigare att njuta av naturen och sällskapet? Kan du bo i stuga eller vandrarhem?
- Du hittar billiga boenden via de vanliga bokningssajterna på nätet, Airbnb samt Svenska Turistföreningen som erbjuder 250 vandrarhem.
- Billigast är att bo hos vänner och bekanta landet runt. Välj ut tre, fyra vänner att hälsa på, och bjud in dem till er.
- Att campa är trendigt, kul och billigt. Svensk Camping och Hollistay förmedlar tusentals campingplatser.
- Hyr ut ditt eget boende via t ex Airbnb. Det är ett bra sätt att tjäna pengar medan du själv är bortrest (eller hemma, om du har extra rum). Var inte rädd för de skräckhistorier du hör om uthyrning, det är extremt ovanligt att något går snett och uthyrningsplattformarna har försäkringar.
- Behöver du en bil så kan du med fördel använda någon av de delningssajter som finns, t ex SnappCar och GoMore. Här kan du också hyra ut din egen bil och tjäna en slant.
- Byt boende med någon! Det finns flera förmedlingssajter och Facebookgrupper som hjälper dig att byta semesterbostäder med någon annan, såväl i Sverige som utomlands.
- Har du en stor tomt? Ovan nämnda Hollistay ger dig möjlighet att få betalt för att låta campare övernatta på din villatomt eller lantgård.
- Ät inte ute morgon, middag, kväll – det blir dyrt för en familj. Boka boenden med kök, bo hos vänner eller campa och laga mat hemma tillsammans.
Den nya delningsekonomin går hand i hand med en cirkulär hållbar ekonomi och det är inte på något vis skämmigt att hushålla med begränsade resurser – snarare tvärtom! Återanvänd, spara, dela, byt, låna, hyr ut och hjälp varandra. Det är bra för miljön och din plånbok.
Början på ett rikare och sundare liv
Kanske krisen också kan bli en ny väg mot en sundare livsstil? Ett tillfälle att etablera nya vanor med hemlagad och nyttig mat, långa promenader, större umgänge med din familj, mindre alkohol och tobak, mer bakning och brädspel, och ett slut på spelande och nätshopping?
Varje kris skapar nya möjligheter, sägs det, och denna tid kan bli början på ett rikare liv – för de som tar chansen. Jag brukar alltid rekommendera att ta praktisk hjälp i detta arbete, vare det sig är sparklubbar i nätverket, sparappar i mobilen, räntekalkylatorer, automatiskt ’mikrosparande’ eller mentala verktyg som 8-regeln och ”det magiska trollspöet”. Börja redan idag!
Peter Karaszi, privatekonom och författare till handboken ”Bli rik långsamt!”