Johan Bynélius är Sveriges kanske mest framgångsrika bolagsanalytiker och kapitalförvaltare med en genomsnittlig avkastning på investeringar på 22 procent per år. Han förklarar i sin nya bok ”CAMP-B: så slår du börsen med dina investeringar år efter år – en investeringsfilosofi som fungerar” hur det går till.
Bynélius anser att börskrascher är en lärorik uppvisning i flockbeteende och psykologi och konstaterar att börserna alltid återhämtar sig, oftast relativt snabbt. Man förlorar bara om man säljer i en nedgång – allt annat är ”pappersförluster”. Så om man är långsiktig behöver man inte bry sig om krascherna om man kan undvika att sälja sina aktier just då.
Börsen går upp med åtta till nio procent per år i genomsnitt. Men när börsen rasat med 25 procent eller mer utvecklas den (index S&P 500) under åren därefter på det här sättet:
1 år efteråt: +16 procent
3 år efteråt: +12 procent per år
5 år efteråt: +12 procent per år
Tack vare krascherna stiger börsen mer än normalt under efterföljande år. Detta kan man ta som intäkt för att kursrasen är överdrivna i tider av kris. Det är bra att hålla i minnet.
Nyckeln till investeringsframgång är att inse att många av de saker som vi oroar oss över inte går att översätta till hur de kommer påverka bolagens kassaflöden. Kassaflödena är det enda som ska påverka våra investeringsbeslut, enligt Bynélius. Även om coronaviruset hade slagit ut allt kassaflöde som bolagen genererade under år 2020 (vilket det inte gjorde) så motsvarade det bara fyra procent av totala börsens värde. Marknaden hade diskonterat många år utan kassaflöden… och alltså överreagerat.m
Men hur gör man om man har ”rätt” investeringsfilosofi, d v s alltid är fullinvesterad i aktier minus en liten buffert för oförutsedda händelser?
Johan Bynélius bästa råd är att man då ska passa på att köpa kvalitetsbolag billigt. När kraschen kommer faller alla aktier, även de bästa som då blir fynd. Dyk ner i containern och fiska upp dem! Ändra i din portfölj för att göra dig av med de relativt sämsta aktierna och köp på dig kvalitetsbolagen som nu är på rea.
– Jag gick igenom alla bolag i min aktieportfölj för att få klart för mig hur det nya viruset skulle påverka värderingarna. I raset blev de snabbväxande kvalitetsbolagen billiga. Så jag skiftade portföljens trygga tråkiga långsamt växande bolag som relativt väl behåller sitt värde vid börsnedgångar till dessa snabbväxande bolag som annars alltid är dyra. Det är under börsras och stora kurssvängningar som jag skapar framtida avkastning, säger Bynélius.
Men skulle man inte hellre försökt förutse nedgången och köpt på botten?
Ett betydligt större kapital har förlorats av de som stått utanför aktiemarknaden när de försökt tajma den, än det kapital som förlorats i alla börsras.
”Time in the market is more important than timing the market.”
Det finns inte någon människa som kan förutspå ekonomin eller hur börsen ska utvecklas från det ena året till det andra. Vissa råkar kanske få rätt ibland. Men även en trasig klocka går rätt två gånger per dygn. Bolag kommer alltid att skapa värde. Var långsiktig istället. Svårare än så är det inte. Många lockas av visionen av en perfekt tajming av börsen. Men det är en hägring. Ingen har lyckats med det konsekvent.
Nedan följer en lista på personer som blivit rika på att tajma börsen. De lyckades sälja sina aktier före börsraset. De låg likvida när börsen rasade. Innan börsen vände upp hade de köpt aktier igen. De tajmade perfekt. De ökade sin avkastning genom att sälja och köpa i rätt tid. Här följer listan på de tio mest framgångsrika marknadstajmarna:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Det är klart att det finns undantag som lyckades tack vare slumpen. Grundregeln är dock att du inte kan lyckas med att "tajma" börsen. Försök inte ens.
Peter Karaszi, privatekonom och författare till handboken ”Bli rik långsamt!”