”Sveriges Warren Bufffet”, kapitalförvaltaren Johan Bynélius, tycker att börsfallen är utmärkta tillfällen för ’containerdykning’ som lägger grunden för åratal av ’övernaturlig’ avkastning.

Johan Bynélius är Sveriges kanske mest framgångsrika bolagsanalytiker och kapitalförvaltare med en genomsnittlig avkastning på investeringar på 22 procent per år. Han förklarar i sin nya bok ”CAMP-B: så slår du börsen med dina investeringar år efter år – en investeringsfilosofi som fungerar” hur det går till.

Bynélius anser att börskrascher är en lärorik uppvisning i flockbeteende och psykologi och konstaterar att börserna alltid återhämtar sig, oftast relativt snabbt. Man förlorar bara om man säljer i en nedgång – allt annat är ”pappersförluster”. Så om man är långsiktig behöver man inte bry sig om krascherna om man kan undvika att sälja sina aktier just då.

Börsen går upp med åtta till nio procent per år i genomsnitt. Men när börsen rasat med 25 procent eller mer utvecklas den (index S&P 500) under åren därefter på det här sättet:

1 år efteråt: +16 procent

3 år efteråt: +12 procent per år

5 år efteråt: +12 procent per år

Tack vare krascherna stiger börsen mer än normalt under efterföljande år. Detta kan man ta som intäkt för att kursrasen är överdrivna i tider av kris. Det är bra att hålla i minnet.

Nyckeln till investeringsframgång är att inse att många av de saker som vi oroar oss över inte går att översätta till hur de kommer påverka bolagens kassaflöden. Kassaflödena är det enda som ska påverka våra investeringsbeslut, enligt Bynélius. Även om coronaviruset hade slagit ut allt kassaflöde som bolagen genererade under år 2020 (vilket det inte gjorde) så motsvarade det bara fyra procent av totala börsens värde. Marknaden hade diskonterat många år utan kassaflöden… och alltså överreagerat.m

Men hur gör man om man har ”rätt” investeringsfilosofi, d v s alltid är fullinvesterad i aktier minus en liten buffert för oförutsedda händelser?

Johan Bynélius bästa råd är att man då ska passa på att köpa kvalitetsbolag billigt. När kraschen kommer faller alla aktier, även de bästa som då blir fynd. Dyk ner i containern och fiska upp dem! Ändra i din portfölj för att göra dig av med de relativt sämsta aktierna och köp på dig kvalitetsbolagen som nu är på rea.

– Jag gick igenom alla bolag i min aktieportfölj för att få klart för mig hur det nya viruset skulle påverka värderingarna. I raset blev de snabbväxande kvalitetsbolagen billiga. Så jag skiftade portföljens trygga tråkiga långsamt växande bolag som relativt väl behåller sitt värde vid börsnedgångar till dessa snabbväxande bolag som annars alltid är dyra. Det är under börsras och stora kurssvängningar som jag skapar framtida avkastning, säger Bynélius.

Men skulle man inte hellre försökt förutse nedgången och köpt på botten?

Ett betydligt större kapital har förlorats av de som stått utanför aktiemarknaden när de försökt tajma den, än det kapital som förlorats i alla börsras.

”Time in the market is more important than timing the market.”

Det finns inte någon människa som kan förutspå ekonomin eller hur börsen ska utvecklas från det ena året till det andra. Vissa råkar kanske få rätt ibland. Men även en trasig klocka går rätt två gånger per dygn. Bolag kommer alltid att skapa värde. Var långsiktig istället. Svårare än så är det inte. Många lockas av visionen av en perfekt tajming av börsen. Men det är en hägring. Ingen har lyckats med det konsekvent.

Nedan följer en lista på personer som blivit rika på att tajma börsen. De lyckades sälja sina aktier före börsraset. De låg likvida när börsen rasade. Innan börsen vände upp hade de köpt aktier igen. De tajmade perfekt. De ökade sin avkastning genom att sälja och köpa i rätt tid. Här följer listan på de tio mest framgångsrika marknadstajmarna: 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Det är klart att det finns undantag som lyckades tack vare slumpen. Grundregeln är dock att du inte kan lyckas med att "tajma" börsen. Försök inte ens.

Peter Karaszi, privatekonom och författare till handboken ”Bli rik långsamt!”

Se även: 10 vanliga investeringsmisstag du som entreprenör bör undvika


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-11-13 00:27
Man KAN förutspå vissa slags börskrascher. T ex enligt en dramaticering förutspådde tre amerikaner raset p g a övervärderade lån och intog stora positioner på att det skulle rasa. Och jag förutspåde både 1987 och "IT-bubblan" cirka ett halvår innan de skedde och jag sa det även långt i förväg bl a till en VD i ett investmentbolag i IT - som inte lyssnade ?

22 % per år är bra, men jag har slagit det genom att INTE ligga kvar investerad i aktier då jag räknar med att aktiebörsen ska gå ner. I o f s är det mycket svårare att få höga resultat ju större investerare man är och jag är bara hobbyinvesterare för mig själv., efterom en mindre investerare kan köpa upp och sälja ut med mindre påverkan på kursen åt fel håll. På 80-talet hade jag i snitt 33% vinst per år. (innan jag gick ur innan kraschen.) 90-talet gjorde jag inga aktieplaceringar för jag var upptagen med flytt, husbygge och starta nytt företag efter att jag sålt mitt förra.
Då jag räknade med att IT-bubblan rasat klart gick jag in igen med alla pengar jag fick tag i inklusive lånade. Resultat 2001 på eget kapital blev 174 %. Sedan blev jag för kaxig ? chansade för mycket utan att kolla ordentligt först, och jag hade dåligt med tid för aktiehandel för jag startade upp en mjukvaruproduktion utomlands åt en klient så det blev en dålig period..
När mukvaruföretaget var igång fick jag tid till altiehandel igen. Jag hade inte skrivit upp hur mycket kapital jag hade vid den investeringsstarten, men det blev cirka 267, 85 och 22 % de åren. 2007 fick jag stroke och sålde allt för jag kunde inte tänka ordentligt. Sommaren 2008 ringde en profesionell investerarkompis och sa att det var läge att köpa en aktie, som jag hade rekomenderat honom innan jag fick stroke, så jag hade redan kollat dem. Gick in med alla pengar jag fick tag i , och då kom börsraset ? som jag inte hade förutspått - men mina gick upp i ala fall ? med 45% på 5 månader.

Nu håller jag mig borta från Väst-Europeiska börser för i genomsnitt är de så mycket för högt värderade efter min - och flera "mogulers" värderingsmetod - att jag inte ens idds leta efter eventuella undantag. Nasdaq är ännu värre, helkorkat enlligt mig, vilka priser de betalar nu under covid-tider!!! Så jag håller mig undan från de börserna. Istället håller jag på att starta ett aktiebolag i Sydost-Asien, fastän "alla" säger att det kommer att gå åt skogen - men det är det jag vill för det är ett skogsbolag 🙂 Jag räknar med "bara" tredubbling av pengarna på 10-12 år vid uppstarten då det är mer kostnader än det kommer att bli senare. Så det är inte så imponerande, men å andra sidan är skog mindre risk än de flesta brancher och skog växer mycket fortare där än här. Jag vill behålla alla procent själv, som utlänningar får äga där, men aktier kan säljas till medborgare där om mina inhemska partners vill sällja av sina eller om vi gör en emmision för att växa snabbare än vi kan göra organiskt med eget kapital och vinster. Det återstår att se om jag tänker rätt eller inte. Trenden under de senaste 20 åren har i alla fall varit mycket bättre i Sydost-Asien än i väst...
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.