Ränta på ränta-effekten är magisk, det vet alla framgångsrika sparare. Jag kallar den ”det magiska trollspöet” i min egen privatekonomiska handbok ”Bli rik långsamt!”. Inte alla inser den verkliga kraften i den och hur även till synes marginella förbättringar av den årliga avkastning man genererar ger en enorm skillnad i slutändan, och möjligheten även för småsparare att bli förmögna på sikt. En enda procentenhet bättre årlig avkastning ökar ditt sparkapital med drygt 20 procent på 20 år!
En som förstått är analytikern och kapitalförvaltaren Johan Bynélius. Sedan 2010 har hans investeringsfilosofi och aktieportfölj avkastat cirka 22 procent per år, vilket utklassar alla jämförbara index och aktiefonder. Med en sådan avkastning fördubblar du ditt investerade kapital vart tredje till fjärde år istället för vart tionde år.
Sett över 20 år kommer en investerad miljon kronor att fyrfaldigas med en historisk avkastning på börsen, men växa till hela 16 miljoner kronor med den avkastning Bynélius åstadkommer. Han förklarar i en ny bok hemligheterna bakom en sådan ”övernaturlig” avkastning.
Hur går det då till? Hur ska man tänka och agera?
- Förstå vad investeringar är och varför du investerar. Att spekulera på börsen är inte att investera. Konsumtion är inte att investera. Inte ens bostäder är investeringar om de inte är produktiva. De bästa investeringarna är bolag, d v s aktier. Men det måste vara rätt bolag! Undvik indexfonder som innehåller för många ”skräpbolag”.
- Förstå begreppet risk. Risk är inte att äga en tillgång vars värde fluktuerar över tiden. Risk är sannolikheten att gå miste om köpkraft under den tid man investerar. Således är de mest riskfyllda investeringarna kontanter, sparkonton och räntefonder.
- När du köper aktier: Försök att hitta bolag med undervärderade tillgångar – de bolag som har högst värde i förhållande till det pris vi betalar. Lättare sagt än gjort men det centrala är att titta på kassaflöden. Analysera bolag utefter bokstäverna i investeringsfilosofin CAMP-B:
- C står för ”competitive advantage” och ”contrarian”. Leta efter företag med bestående konkurrensfördelar, t ex naturliga inträdeshinder, teknologisk överlägsenhet eller nätverkseffekter. Var ”contrarian”/motvalls när du investerar så du går emot flocken och är skeptisk till den allmänna marknadsstämningen. Det är en investeringsstrategi som belönar tålamod och rationalitet. Det är obehagligt att sticka ut och att göra tvärtemot alla andra men det är därför som strategin är så lönsam.
- A står för ”alignment of interest” eller linjerade intressen. Det betyder att de företag du investerar i ska ledas av människor med samma motivationsfaktorer som du som aktieägare har. En VD ska inte motiveras av sin lön utan av företagets långsiktiga framgångar. En VD bör ha minst fyra gånger mer aktier i bolaget än han/hon får i lön. Det ser du i årsredovisningen!
- M står för ”margin of safety” med vilket menas en säkerhetsmarginal i kapitalallokeringen. På vanlig svenska betyder det att ledningen måste vara bra investerare och placera överskottet från verksamheten så att den internt avkastar så mycket som möjligt. En VD ska skapa värde och det gör man inte genom att dela ut vinsten så avstå från köp av utdelningsaktier.
- P står för potential att växa snabbare än marknaden. Leta efter bolag i medvind på rätt marknader och med rätt affärsmodeller som förmår återinvestera kassaflödet i ny tillväxt.
- B står för ”bargain”, alltså fynd. Ett kvalitetsbolag är inte automatiskt köpvärt. Aktiekursen måste också vara attraktiv. Aktiemarknaden gör få felprissättningar men när den gör det gäller det att vara påläst så att du kan satsa stort! Diversifiering är för fegisar.
- Slutligen står B även för ”bear case”. Innan du köper en aktie måste du vara djävulens advokat. Försök att förutse vad kan gå snett med det fina bolag du tror dig ha hittat.
- Långsiktighet lönar sig. Här går de flesta bort sig. Varför sälja ett kvalitetsbolag? Tänk dig att du bara får köpa 40 aktier under hela din livstid, eller att du måste behålla alla aktier du köper i minst fem år. Hittar du ett bra bolag så ”gift” dig med detta bolag.
- Det går inte att förutse och tajma marknaden. Visserligen går även en trasig klocka rätt två gånger per dygn men den överväldigande andel av investerare som försöker tajma börsens upp- och nedgångar är förlorare. Om du missat de 30 bästa börsdagarna under de senaste 20 åren så har du också missat nästan hela den avkastning som marknaden skapat under denna långa tid. Läs denna mening igen!
Detta är ett axplock av Johan Bynélius råd och investeringsfilosofi som bevisligen fungerar. Allt annat lika är det såklart bättre att passivt investera i aktiefonder än att stå utanför börsen. Men om man ändå investerar bör man göra det så bra som möjligt och då kan det vara en god idé att vara påläst och insatt för att hitta de rätta aktierna och i övrigt ha rätt inställning.
Det är helt i sin ordning att tycka att aktier och pengar är tråkigt men försök att åtminstone lägga lika mycket tid på ditt sparande och dina investeringar som du gör på att t ex borsta dina tänder eller ta din dagliga cykeltur. Ränta på ränta-effekten kommer att förvandla en liten extra årlig avkastning till ett mycket stort slutligt belopp. Det är viktigt – inte för rikedomens egen skull utan för att frigöra tid till dina drömmar.
Peter Karaszi, privatekonom och författare till handboken ”Bli rik långsamt!”