Att begå misstag på börsen är svårt att undkomma. Följ därför proffsens råd. Läs på om de mest typiska nybörjarmisstagen innan du börjar investera.
Always try to learn from other people's mistakes, not your own. It is much cheaper that way - Donald Trump
Att ta sig en titt på misstag, som andra redan begått, är en god idé. Det är både tidsbesparande och billigare för din plånbok. I följande artikel går vi igenom några av de mest klassiska investeringsmisstag som entreprenörer bör undvika.
10 vanliga investeringsmisstag;
1. Investera inte utan att ha satt upp ett mål
Som regel nummer ett är det en bra idé att ha ett klart och tydligt mål med sina investeringar. Allt för ofta genomför man en investering utan någon som helst aning om exempelvis tidshorisont eller risker.
Du bör fråga dig själv följande;
- Vad sparar jag till?
- Hur länge ska jag investera?
- Hur mycket ska jag investera?
- Hur mycket risk är jag villig att ta?
Genom att ha tydliga mål blir dina investeringar genast enklare att genomföra. Det kan exempelvis hjälpa dig att förstå i vilka typer av tillgångsklasser du bör investera.
2. Lägg inte alla ägg i samma korg
Ett klassiskt misstag är att man inte diversifierar sin portfölj. Diversifiering syftar till att sprida ut kapital över flera investeringsalternativ. Att satsa alla pengar på en enda tillgång leder oftast till en högre risk. I form av att allt ditt kapital kan sjunka drastiskt i värde.
Diversifiering = Mindre risk
En klok idé är att investera i olika tillgångsklasser. Exempelvis aktier, fonder, obligationer eller sparkonton.
Man kan också sprida ut kapital genom att investera i aktier eller fonder, inriktade mot olika kategorier och branscher. Du undgår därmed risken att en oförutsedd nyhet, som påverkar en specifik bransch, får en negativ effekt på hela din investeringsportfölj.
3. Följ inte strömmen
Ett av de mest vanliga misstagen som entreprenörer bör undvika är att följa strömmen. Vi utsätts dagligen för ett informationsöverflöd. Nyheter, tips från vänner och familj påverkar våra investeringsbeslut. Det är enkelt att dras med i senaste hajpen kring specifika branscher och vad som anses vara de mest heta aktierna på börsmarknaden.
Never invest in a business you don't understand - Warren Buffett
Lyssna inte på andra personer. Håll dig endast till det du själv förstår dig på. Våga tänk själv. Se till rena fakta. Läs på ordentligt innan du genomför en investering. Du blir på så sätt mera säker i dina investeringsbeslut.
Samtidigt blir du inte lika lätt påverkad av andras åsikter. Ifall en investering inte skulle gå som du förväntat dig, har du endast dig själv att klandra.
4. Undvik små bolag
Det har blivit lite av en trend att försöka hitta nästa Facebook eller Tesla. Vissa småbolag lyckas. Dock är de få. Därför har allt för många investerare sett sina pengar gå förlorade genom att ha investerat i små förhoppningsfulla bolag.
Det är bättre att investera i större säkrare företag. Stora bolag har oftast starka och stabila positioner inom sina respektive branscher. Samtidigt har de många gånger en mera stabil finansiell ställning, sätt till likvida medel och skulder. Stora bolag är alltså oftast ett säkrare investeringsalternativ.
5. Undvik att investera kortsiktigt
Att investera kortsiktigt är riskfyllt. Investera i stället långsiktigt. Det är ett mera sunt alternativ till in en sakta men säker avkastning. Bäst av allt? Det låter dig sova gott om nätterna.
Det har många gånger funnits tillfällen då börsen fallit på grund av oroliga tider. “Internetbubblan” 2000, finanskrisen 2008, eller “corona fallet” 2020 är ett fåtal exempel. Historiskt sätt har börsen gått uppåt. De som lyckades sitta kvar i båten under oroliga tider, har fått se sina pengar växa. Se därför till att investera långsiktigt. Du slipper oroa dig för vad som sker på kort sikt.
6. Försök inte tajma börsen
Börsen pendlar ständigt upp och ner. Att tajma börsen är svårt. Nästintill omöjligt. I stället för att behöva bekymra sig över när man bör investera, är det oftast bättre att sprida ut sina köp. Helst över en längre tidsperiod. På lång sikt har börsen historiskt gått uppåt.
Genom att månadsspara kommer du att köpa in dig på börsen när den är antingen högt eller lågt värderad. Ett långsiktigt månadssparande kommer i slutändan att ge dig en god avkastning. Ett bra riktmärke är att lägga undan 10 % av din lön varje månad.
7. Undvik att investera med lånade pengar
Visst är det lockande att låna pengar till en billig slant för att sedan investera dem i hopp om en stor avkastning? Hur lockande det än låter så är det ett stort NEJ.
Exempel: Tänk dig att du lånar 10 000 kr från din bank. Pengarna väljer du att investera i aktier hos bolag A. Efter 3 månader visar det sig att företaget har brist på likvida medel. Bolag A går in i en rekonstruktion och ditt kapital sjunker till ett värde på 5 000 kr. Du har med andra ord förlorat 50 % på din investering.
För att kunna få tillbaka pengarna måste du nu se till att få en avkastning på inte 50 %, men mer. Hela 100 %. Dvs. dina 5 000 kr måste växa med ytterligare 5 000 kr för att lyckas ta dig tillbaka till ruta 1. Inte nog med det. Förmodligen kommer du samtidigt att behöva betala tillbaka på lånet. I form av ränta och amortering.
Undvik därför att investera med lånade pengar. Att förlora kapital som inte tillhör dig är inte en rolig känsla. Speciellt inte när räntekostnaden är hög. Det kan bli pinsamt att behöva fråga nära och kära om hjälp.
8. Investera inte pengar du behöver
Det är aldrig kul att tvingas sälja en investering. Speciellt inte under en period då dina investeringar kanske sjunkit med 20 %. Se därför till att ha en buffert. Ha alltid ha pengar till hands för oförutsedda händelser. Investera aldrig kapital du kan komma att behöva.
Exempelvis på olika typer av fördelningar mellan pengar och tillgångar;
Vi har alla olika preferenser. Fundera över hur mycket pengar just du behöver för att klara av din vanliga vardag.
9. Basera inte dina investeringsbeslut på känslor
Det är aldrig en bra idé att blanda pengar och känslor. Börsmarknaden har ingen som helst empati. Varken för dig eller någon annan. Även om du tycker en investering känns rätt, kan det lika gärna vara fel. Försök i stället tänka rationellt.
Några av de mest farliga känslorna att basera sitt investeringsbeslut på är;
- Girighet
- Stress
- Förhoppningar
- Rädsla
Girighet
Det är lätt att bli girig efter en lång period av positiv avkastning. Dock kan det alltid ske en rekyl. Investera därför med försiktighet. Låt inte din girighet ta över.
Stress
Ta inte förhastade investeringsbeslut. En bra investering kräver tid. Ett investeringsbeslut som tas under stress är oftast en dålig investering.
Förhoppningar
Att investera med förhoppning är farligt. En lätt nedgång kan bli psykologiskt tufft. Speciellt ifall du redan från början ställt in dig på att du kommer gå med plus.
Rädsla
Oftast tickar rädslan igång under stora börsnedgångar då hela världen ser ut att falla. Undvik att drabbas av rädsla under dessa tider. Ha tålamod. På lång sikt har börsen alltid klättrat tillbaka till tidigare nivåer.
10. Investera inte i kortsiktiga finansiella instrument
Det finns en mängd olika finansiella värdepapper att köpa. Kortsiktiga finansiella instrument, såsom optioner, terminer och warranter innehåller hög risk. Du bör inte investera i dessa värdepapper ifall du inte är väl påläst.
Har du inte kunskapen som krävs? Bortse i så fall från att investera i kortsiktiga finansiella instrument. Tyvärr finns det många ivriga personer som sett sina pengar försvinna i dessa typer av affärer. Håll dig i stället till klassiska värdepapper. Exempelvis aktier eller fonder. Kom ihåg att de också innehåller risk. Dock inte lika hög.
Slutsats
Efter att ha läst igenom dessa 10 investeringsmisstag är du nu på god väg till att ta bättre framtida investeringsbeslut. Du ligger dessutom långt före många andra investerare. De flesta har alldeles för bråttom med att komma i gång. Utan att vara pålästa.
Se till att alltid ta den tid du behöver till en investering. Bra investeringsbeslut tas inte förhastat. Läs noggrant igenom i vad du tänkt investera. Förstår du vad du investerar i? Vad finns det för risker med investeringen?
Kom ihåg att;
1. Ha ett mål.
2. Lägg inte alla ägg i samma korg.
3. Följ inte strömmen, våga tänk själv
4. Undvik små bolag
5. Investera långsiktigt
6. Månadsspara
7. Investera inte med lånade pengar
8. Investera inte pengar du behöver
9. Låt inte känslor styra över dina investeringsbeslut
10. Håll dig borta från kortsiktiga finansiella instrument
Vi begår alla misstag förr eller senare. Se dock till att utnyttja det som andra redan begått så mycket du kan. Att lära sig av andras misstag är både billigare och tidsbesparande.
It’s good to learn from your mistakes. It’s better to learn from other people’s mistakes - Warren Buffett
Vill du lära dig mer om investeringar i aktier, fonder och andra finansiella värdepapper? Besök InvestoRunner en jämförelsetjänst i Sverige. Där hittar du tips och tricks på hur du kan lyckas med ditt sparande.