När börserna skakar är det naturligt att många känner oro och stress över vad som händer med ens spar och pensionspengar.

- Oron är för många en brist på kontroll över sina pengar, något som faktiskt kan leda till lägre pension, säger Mattias Fellenius, medgrundare av försäkringsbolaget Svenska Fribrevsbolaget.

Vi har i Sverige våra pensionspengar mycket mer utsprida än i andra länder. Det beror på det system vi har där det skapas ett fribrev, dvs en avslutad pensionsförsäkring varje gång vi byter jobb. En tjänsteman kommer i genomsnitt ha åtta stycken fribrev utspridda hos olika försäkringsbolag under sin livstid. Att ha dem utsprida kan göra det svårt att få kontroll och en bra överblick över vilken risk du har i ditt sparande. Det är även praktiskt krångligt att logga in hos flera försäkringsbolag för att byta fonder. Den 1:a januari 2020 infördes dock en ny lag i Sverige vilken utökar möjligheten att samla och flytta fribrev.

- Nu får svenska pensionssparare möjligheten att flytta ihop sitt sparande, få bättre överblick över sin framtida pension och sänka sina kostnader.

Så sa Finansmarknadsminister Per Bolund när regeringen förra året la fram lagrådsremiss om effektivare flytträtt.

Dela upp ditt sparkapital

Genom att se över hela ditt sparkapital och del upp det i tre delar får du bättre kontroll på vilken risk din ekonomi är utsatt för när börserna skakar.

- Gör en sammanställning över dina spar och pensionspengar. Dela sen upp dem i tre delar, låg risk, mellan risk samt hög risk. På så sätt får du inte ont i magen när du ser att din högrisk del svänger kraftigt i värde eftersom den delen av din ekonomi är till för det.

Skakig börs kan vara anledning att höja din risk

Genom att se till hela ditt spar och pensionskapital är det lättare att styra risken och ta rätt beslut. Att sänka risken i ditt sparande för att börsen är skakig behöver inte vara rätt för just dig.

- Stirra dig inte blind på en försäkring och bli stressad över att den minskat i värde. Se till hela ditt sparande och vilken risk du tar. För många kan det vara läge att faktiskt höja risken genom att byta bort tillgångar med låg risk, tex räntepapper och köpa aktier när börsen skakar. Småsparare väntar ofta för länge tills marknaden ”lugnat sig” och tänker att nu vågar jag köpa aktier igen. Då har mycket av uppgången ofta redan varit. Det är dock din individuella situation som alltid skall avgöra, säger Mattias Fellenius.

Tre tips till högre pension:

  • Gör en sammanställning av dina pensionsförsäkringar och sparpengar.
  • Gör en sammanvägd bedömning av risken i hela ditt sparade, titta inte bara på en enskild försäkring. Dela upp sparandet i låg, medel, hög risk.
  • Flytta och slå ihop fribrev vilket kan ge lägre avgifter och bättre överblick.

Svenska Fribrevsbolaget är Sveriges första och enda försäkringsbolag byggt och anpassat för fribrev. Genom att anmäla dig upprättas kostnadsfritt en sammanställning över dina pensionsförsäkringar/fribrev. 
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.