I denna artikelserie på sex delar visar författaren Peter Karaszi hur du med rätt kunskap kan bli rik och spara ihop till en bra pension. Det bästa av allt är att det inte ens är svårt, tiden gör nämligen arbetet åt dig. Tipsen är hämtade från hans bok Bli rik långsamt! och han går bland annat igenom 8-regeln, ränta på ränta-effekten, hur du kapar utgifter och mycket mer.

Del 1 av 6

Många drömmer om att bli rika, eller åtminstone ekonomiskt oberoende så att de inte behöver oroa sig över om pengarna ska räcka. De tror att man måste ha en hög inkomst, ta stora risker, jobba dygnet runt, lusläsa aktietabeller eller göra ett ”klipp” för att bli rik.

Det är helt fel. Även vanliga människor med små inkomster kan bli välbeställda på sikt, utan större ansträngning eller risk. Men för att nå målet gäller det att skaffa sig ett antal insikter, mentala verktyg och en praktisk ekonomisk filosofi för sin vardag.

Alla borde vara miljonärer

Lönenivån är hög i Sverige. Arbetslösheten är låg. Vi har väl utvecklade finansiella system som gör det lätt att inhämta information om sparande och investeringar. Hur kommer det sig då att många högavlönade och välutbildade människor kämpar med sin ekonomi? Varför är inte alla vuxna svenskar miljonärer? Svaret är att det finns ingen anledning. Alla vuxna svenskar borde vara miljonärer. Det är lätt att bli miljonär. Du behöver inte anstränga dig. Du behöver inte kunna något om aktie- eller fastighetsmarknaden. Men du måste ge det lite tid.

Grunden för denna framgång är insikter om vissa ekonomiska samband, rätt inställning och en privatekonomisk filosofi som ska passa in i din övergripande livsfilosofi. Privatekonomi står inför samma populära revolution som mat, hälsa och träning har genomgått. Och precis som bantare använder tallriksmodeller och 5:2-metoder och motionärer stegräknare och hälsoappar måste du ta hjälp av sparappar, mentala hjälpmedel och tumregler som ”50/50-regeln”, mikroöverföringar och fyraprocentsregeln för att bli välbeställd. Du måste ta kontroll över din ekonomi, lära dig ett ekonomiskt tänk och bli ”money smart”.

3 ingredienser som gör dig långsiktigt rik

Det första viktiga steget till att bli rik är att faktiskt bestämma sig. Nu ska jag ta kontroll! Jag ska förbättra min ekonomi för min egen och min familjs skull, och sluta jämföra mig med grannen eller bry mig om hur jag framstår i sociala medier. Jag ska börja titta på prislappar. Jag ska sluta ta lån. Jag ska sluta lura mig själv att jag kan vinna på lotto eller att staten kommer att ta hand om mig när jag blir gammal. Inga fler undanflykter!

Samt att börja begrunda de tre ingredienser som gör dig långsiktigt rik: inkomster (helst höga), utgifter (helst låga) och sparande (helst högavkastande med låg risk).

Tre ingredienser.

Få personer är duktiga på alla tre disciplinerna. Men det behövs inte heller. Det räcker att vara bra på två av dem, vilka två som helst. Vilken typ är du? Vad är du bra på och vad kan du förbättra?

Del #2: "8-regeln" och "det magiska trollspöet" förvandlar små besparingar till stora tillgångar


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2019-09-26 08:20
Jag skulle vilja lägga till en fjärde ingrediens: belåning. De som blir rejält rika gör det ofta genom att hantera lånade pengar på ett smart sätt.
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.