Black Friday symboliserar för många en möjlighet att köpa den där mobilen eller TV-apparaten man annars inte haft råd med. Men för de kanske flesta är det till syvende och sist en dag för känslomässigt skuldfri konsumtion av varor man inte nödvändigtvis behöver, men däremot "villhöver". Även om vi lägger undan den klimatpåverkan som blir ett direkt resultat av konsumtionshets och masskonsumtion, kvarstår en privatekonomisk problematik som följd av detta beteende.

Enligt en undersökning av den brittiska statistikbyrån Opinium känner hela 60 procent en press att handla på Black Friday. Samtidigt ångrar en av sex ett köp de gjort under rean. Så varför känner vi oss pressade att shoppa loss, även om vi vet att vi kanske kommer att ångra köpet efteråt?

”Social proof” och mentala belöningar

Som människor är våra hjärnor programmerade för att gilla hetsen kring Black Friday. Delvis handlar det om den så kallade "social proof"-teorin, att vi helt enkelt vill passa in genom att agera som andra, men även om det faktum att våra hjärnor går igång på snabba belöningar. När vi gör ett "kap" på rean aktiveras hjärnans belöningscentrum, vilket får oss att må bra i stunden.

Hur kan du då kringgå din egen hjärna, och säkerställa att du inte vaknar upp dagen efter rean med en ekonomisk baksmälla? Tursamt nog finns en rad tips som kan hjälpa dig att ta ett steg tillbaka innan du klickar på köpknappen.

1. Kör tvåmetersregeln för rea-erbjudanden

För att undvika onödiga inköp under Black kan du försöka att undvika frestelsen. Håll dig borta från såväl fysiska som virtuella butiker, och öppna inte mejl med reaerbjudanden. Ta istället två stora steg tillbaka och fundera på vad du behöver, och vad du verkligen vill lägga dina pengar på.

2. Påminn dig själv om att rea inte behöver betyda billigt

Det finns inget krav på att en butik, vare sig den är fysisk eller online, måste jämföra ett rabatterat pris med ett ordinarie pris. Istället kan de jämföra med t ex ett högre ”rekommenderat pris”. Just därför har Konsumentverket varnat för att prissänkningar i samband med stora reor, som exempelvis Black Friday, inte nödvändigtvis är så stora som de utger sig för att vara.

3. Gör din hemläxa, och pruta!

Om det trots allt finns något som du verkligen behöver köpa under Black Friday, gör då först din hemläxa. Hitta de bästa priserna på olika jämförelsesajter och glöm inte att pruta. Vi har en ny prutkultur i Sverige och på många varor kan man fråga efter ett bättre pris med goda chanser att få det (exempelvis om varan är dyr eller om man gör ett större inköp).

4. Undvik tilläggsförsäkringar

En annan vanlig fallgrop för dig som behöver köpa något under rean är att råka övertalas att teckna olika slags tilläggsförsäkringar på inköp av sådant som mobiltelefoner, cyklar och hemelektronik. De är oftast onödiga och alltid för dyra.

5. Vad du än gör: låna inte pengar till julklappar, resor och mat

Det kostar nästan alltid mer än det smakar, i efterhand. En tumregel är att se konsumtionslån som ”mentalt förbjudna” och det gäller även mindre inköp på kredit och avbetalning.

6. Glöm inte din ”ångervecka”!

Många ångrar spontana beslut men glöm inte att du har rätt att ångra dig. Köper du på nätet har du rätt att returnera varan, med få undantag, inom 14 dagar och få tillbaka pengarna. Fysiska butiker beslutar själva om de vill erbjuda öppet köp (pengarna tillbaka) och bytesrätt och de allra flesta gör det. Så fråga efter öppet köp och spara kvittot!

Peter Karaszi, ekonom och författare till ”Bli rik långsamt!”

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.