Om PC:n var prylen som definierade 1990- och 2000-talet hör 2010-talet utan tvekan till våra smartphones. Ännu existerar de sida vid sida, men nu höjs röster som förutspår att våra smartphones kommer vara det som ger dödsstöten åt den traditionella datorn. I takt med att våra smartphones utvecklar en allt större komplexitet tycks datorn få lämna plats åt framtidens smidigare enheter. Under de senaste årtiondena har datorn revolutionerat vårt samhälle på ett oöverträffat sätt - men kanske har dess herravälde kommit till en slutpunkt nu? Här är några argument som talar för det.

Smarta telefonen kan ersätta allt fler funktioner

När smartphonen ännu var i sin linda kunde den inte konkurrera med datorn eftersom dess hårdvara enkelt skilde sig för mycket åt. En vanlig hemdator kunde köra program med en upplösning och snabbhet som en smartphone inte var i närheten. Telefonen påminde istället om en av de tidiga generationernas datorer - i en mycket mindre storlek. Allt det har förändrats. Idag innehåller en bra smartphone hårdvara som ligger i framkant av den teknologiska forskningen och den är tillräckligt snabb för att klara av att köra krävande program. Det gör att den kan ersätta fler och fler funktioner som tidigare varit förbehållet dator.

På samma sätt har nätets utveckling bidragit starkt till att smartphonen har gått om datorn i popularitet. De tidiga mobiltelefonerna med mobilanslutning använde sig av WAP-teknologin. Det var en stor teknisk landvinning på sin tid, men den blev snabbt föråldrad och den kunde inte överföra stora mängder i en snabb hastighet. Dessutom var täckningen sämre på grund av ett dåligt utbyggt mobilnät och när mobilräkningen kom i slutet av månaden kunde den uppgå till hisnande summor om du hade surfat ivrigt. Idag är mobilnäten tillräckligt snabba för att låta en smartphoneanvändare ringa videosamtal, se på högupplöst film och streama musik - till ett betydligt lägre pris än för bara några år sedan. Att använda och köpa mobiltelefon har, sett till kapacitet, blivit billigare.

Bättre lagring

Externa minneskort var länge en realitet för många mobiltelefonanvändare. Det innebar att den som ville ta bilder eller ladda ned låtar var tvungen att bära med sig tillräckligt mycket minne för att det skulle rymmas - medan en PC-användare enkelt kunde ladda ned många gigabytes på sin hårddisk innan den blev full. Nu har teknologin gått framåt i en sådan snabb takt att dagens smartphones har minneslagring i paritet med de tidiga datorerna. Visst kan det fortfarande finnas behov av externa hårddiskar om du ska lagra större filer, men för daglig användning räcker 32 eller 64 GB ofta gott och väl.

En av smartphonens stora fördelar är att den enkelt kan omvandlas till andra enheter. Ett exempel på det är Bluetooth-uppspelning av musik till en högtalare, där din smartphone kan användas som fjärrkontroll. Dessutom gör den mer än bara justerar ljudet och byter låt: du kan få en total överblick över din spellista och välja att spela upp från video. Ett annat exempel är de inbyggda funktionerna som finns i många smartphones, som i en prisvärd Android. Där kan du få GPS, kompass, kamera och mycket annat i en och samma enhet. Det minskar behovet av andra tekniska uppfinningar och koncentrerar all teknologi till samma pryl.

Storleken väger tungt

En smartphones främsta fördel gentemot datorn är ändå storleken. Datorn har minskat drastiskt i storlek sedan den först introducerades i hemmet, men det går fortfarande inte att få ned en laptop i fickan. En smartphone kan du däremot bära runt utan problem och plocka upp när du än behöver den. Det gör att den kommer väl till pass i situationer när du behöver ha tillgång till din smartphones teknologi snabbt och enkelt. Du kan ha den i fickan, i väskan eller till och med i handen eftersom den i regel är mycket lätt och greppvänlig.

Datorn används fortfarande ofta på kontoret, men även här har smartphonen gått framåt och börjat ersätta datorn. Tack vare en smartphones flexibilitet och anpassningsbarhet kan den kopplas till precis samma tillbehör som en vanlig dator. Det innebär att du kan koppla in tangentbord, extern skärm och andra verktyg för att skapa en optimal arbetssituation. Dessutom har du all information du behöver på din bärbara smartphone och slipper använda externa USB-minnen. Du kan också använda till smartphone till projektor om du vill förstora bilden i exempelvis ett konferensrum.

Ökat användande och produktion

Att smarttelefonen blivit mycket populär märker man om man tar en titt på statistik. I en undersökning har man bland annat funnit att 68 % av svenskarna inte lämnar hemmet utan att ta telefonen med sig. 71 % av smartphone-användarna surfar på nätet med via sin telefon varje dag. Det finns 9,5 miljoner svenskar men hela 13,7 miljoner telefonabonnemang vilket tyder på hur stor användningen är. Det säljs numera fler smartphones än någonsin i Sverige och mobilföretag som ZTE släpper smarta telefoner med jämna mellanrum. Det finns ständigt nya modeller att välja mellan.

Hur mycket datorn än försöker förnya sig lär det vara smartphones som är framtiden. Kanske är en anledning till det att de helt enkelt passar vår livsstil bättre. Genom att ständigt ta med oss allt vi behöver i fråga om både arbete och fritid kan vi spara mycket tid och energi. Om vi vill ta ett avbrott räcker det med att trycka på av-knappen.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.