Del 3 av 6

Vi har i föregående artiklar (del 1 och del 2) betonat vikten av insikter, inspiration och rätt inställning för att bli rik, och förståelse för den allt överskuggande ränta på ränta-effekten som närmast omärkligt förvandlar små sparmedel till stora tillgångar. I denna tredje del av ”bli rik-serien” avhandlar vi det praktiska verktyg som du kan använda i din vardag för att undvika onödiga utgifter och därmed skapa utrymme för ditt sparande: 8-regeln.

En god tumregel är att ett investerat belopp fördubblas på tio år. Och fördubblas igen tio år senare. Efter trettio år är värdet åtta gånger så högt, alltså 2x2x2=8.

Detta faktum är grunden för ditt viktigaste praktiska verktyg i ditt dagliga arbete med att skära bort onödiga utgifter, den så kallade 8-regeln: Innan varje inköp, stort som smått, ska du multiplicera priset med åtta! Titta på prislappen, gör ett överslag i huvudet eller på mobilen och multiplicera med åtta för att få fram det belopp som du i framtiden kommer att ha om du avstår från köpet och istället investerar pengarna.

Fråga dig själv om varan eller tjänsten verkligen är värd siffran på prislappen gånger åtta. Detta är de facto vad du betalar för varan eller tjänsten i form av uteblivna framtida tillgångar och konsumtion. Du kommer snabbt att märka att många impulsköp framstår som rätt oattraktiva – och det är precis det som är meningen. Du ska avstå från sådana köp och istället investera pengarna.


Men varför just trettio år? Det är en herrans lång tid. Och varför inte då lika gärna räkna på fyrtio år, då blir effekten 16 gånger det insatta beloppet? Vi har valt trettio år därför att det är en tillräckligt lång tid för att styrkan i ränta på ränta-effekten ska bli synlig. Man behöver inte alls spara i trettio år, man kan spara och investera på kortare tid också. Visst, trettio år är en lång tid men tiden går, vare sig man vill det eller inte. Och det är väl bättre att tjäna pengar under den tid som obönhörligen tickar iväg, än att inte göra det? Många har en möjlig investeringshorisont på trettio år; Även de som är 50+ har en förväntad återstående livslängd på över trettio år.

Hyvla bort de mest onödiga inköpen

Du ska inte sluta att konsumera. Du behöver inte ens skära ned på utgifterna på ett dramatiskt sätt (om du inte känner att du vill och kan). Vår filosofi är det går att bli välbeställd utan större uppoffringar. Använd 8-regeln för att lära dig att eliminera de allra mest onödiga utgifterna, den tiondel av dina utgifter som ger dig minst glädje och valuta för pengarna. Som en osthyvel som skär bort stearinet på en bit ost. Resten, det goda, finns kvar!

Det är lätt att spara sådana små dagliga utgifter med hjälp av 8-regeln, eftersom de är många och ofta onödiga. Men även större utgifter tål att filtreras genom 8-regeln: resor, elektronik, skönhetsbehandlingar, bilar, leksaker, tatueringar… effekten av 8-regeln blir större ju högre priset är. När du väl har sparat pengar på att undvika onödiga inköp är det viktigt att omedelbart ”mikroöverföra” dem till ett sparkonto för att sedan investera sparmedlen i förslagsvis aktiefonder.

En svensk medianlön efter skatt är cirka 23 000 kronor. Låt oss anta att du spenderar hela din lön varje månad. Om du istället lyckas minska dina utgifter med tio procent kan du spara och investera 2 300 kronor per månad, allt annat lika. Då har du efter 30 år 2,8 miljoner kronor. Vi tror att många kan spara ännu lite mer om man använder alla knep i boken och om man får mersmak av sparandet och kommer ”in i zonen”. Kan man minska sina utgifter med 15 procent och öka sin inkomst med fem procent genom t ex ett extraknäck eller rumsuthyrning växer det sparade och investerade beloppet till 2,4 miljoner kronor efter 20 år och till hela 5,6 miljoner kronor efter 30 år.

Ränta på ränta-effekten är magisk. Lär dig utnyttja den maximalt med hjälp av 8-regeln. Regeln är det trollspö som du använder som hjälp för att få magin att hända. Skäms inte för att du använder regeln. Om någon bekant i något sammanhang tycker att ”det här kan vi köpa, det kostar ju bara en hundring” så bör ditt svar bli: ”Fel, det kostar 800 kronor.”. Och så kan du förklara. Kanske du kan hjälpa dina vänner och familjemedlemmar att bli välbeställda med hjälp av det tänk och de mentala verktyg du lärt dig?

Läs del 4 här: Mikrospara dig rik: 5 appar som hjälper dig


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-10-03 22:47
Väldigt många bra spartips! Att sänka utgifterna är det som direkt kan ge stora resultat. Jag har själv skrivit en artikel om hur man sänker sina utgifter genom att titta på de stora utgifterna. Boendet, transport, livsmedel, abonnemang och tjänster samt shopping.

https://finansdoktorn.se/privatekonomi/utgifter
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.