Att sprida riskerna brukar man säga är en princip som gäller all typ av investering. Här listar vi några alternativa investeringar som är värda att undersöka för att möjligen just sprida riskerna genom diversifiering.

Har du ett aktiebolag kan du antingen investera direkt med företagets pengar, eller först ta ut pengarna som lön eller aktieutdelning och sen investera privat. Vad som är bäst beror på och det är något du själv behöver ta beslut om. Det kan vara smart att be om rådgivning av någon ekonomiskt kunnig för att kunna planera skatten på bästa sätt. Kom ihåg att om du driver enskild näringsverksamhet räknas de investerade tillgångarna som privata. En firma kan alltså inte äga exempelvis aktier.

Och tänk på att det alltid innebär en risk att investera dina och företagets pengar. Beslutet är ditt och det finns inga garantier för bra avkastning. Kunskap är guld värt, läs på.

Aktier, fonder, värdepapper

Den vanligaste investeringen som nog flest tänker på är aktier, fonder och andra finansiella instrument. Du kan med bolaget öppna ett depåkonto eller direkt köpa aktieandelar i ett annat bolag, till exempel i en kompletterande verksamhet för att skapa synergieffekter.

Kryptovalutor

Är kryptovalutor en bubbla eller en seriös investering? Det beror så klart på vem man frågar. Många väljer dock att placera en del av sina företagspengar i dessa valutor och några av de mest vanliga är Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Solana, Binance och Cardano.

Läs mer: Hur du investerar i kryptovalutor

Guld, silver, metaller

Många väljer guld och silver då det historiskt alltid har accepterats som betalmedel. Fiatvalutor kommer och går och vid bankrusning, börskrascher och hyperinflation så kan några mynt i en ädelmetall vara värdefullt. Dock är avkastningen på investerat kapital kanske inte alltid så hög och många ser det mer som en trygghet med låg risk.

Konst – digital (NFT) och fysisk

Konstverk som exempelvis tavlor, prydnadssaker, möbler, mattor, etc är en väg där man kan investera sina företagspengar.

I kryptoteknikens spår kan vi även se en riktig hype kring digitala konstverk där den underliggande tekniken NFT (Non-fungible token) kan garantera digitala konstverks originalitet och autenticitet. Hypad bubbla menar många men digitala konstverk har trots det redan sålts för hundratals miljoner styck.

Fastigheter

Ett annat vanligt sätt att investera företagspengar på är i fastigheter. Det nämns ofta som ett bra sätt att få avkastning och tjäna pengar på. Här kan man köpa en fastighet och hyra ut vilket ger avkastning, eller kan man renovera och sälja dyrare. Det finns också möjlighet att investera i fastighetsbolag där man köper andelar.

Skog och mark

Skog och mark kan vara en mer stabil investering över tid. Bra odlingsmarker är det till exempel brist på i världen och rent vatten är också en tillgång.

Vin och Whisky

Drycker har varit populärt att investera sina pengar i under många år och de som köpt whisky har sett en stabil ökning som givit minst lika bra avkastning som börsen. Det kräver dock möjligheter till lagring och särskilt vin som är mer känsligt för temperaturskillnader. Läs mer om att investera i whisky.

Företaget

Du kan så klart investera i ditt eget företag. Nya maskiner, ny personal, affärsutveckla dina produkter och tjänster. Om du tror på dig själv, ditt företag och branschens framtid är detta vanligtvis en smart strategi.

Läs mer: Tumregel för investering

Dig själv

Kurser, utbildningar, böcker. Det väger så lite att ha kunskap med sig så underskatta aldrig att lägga pengar på denna punkt.

Se även: 10 vanliga investeringsmisstag du som entreprenör bör undvika


1 kommentarer
2022-04-27 11:59
Vissa investeringar, exempelvis fastigheter kan ändra verksamhetens art så att du inte får fullt avdrag för moms. Andra, exempelvis fonder och aktier, krävs att de finns inskrivna i verksamhetsbeskrivningen.
Det är lätt att snubbla här...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.