Startsida
av Rebecca Weidmo Uvell
Rebecca Weidmo Uvell
0 foruminlägg
2 artiklar
Med anledning av såväl migrationskrisen som avtalsrörelsen har en stor debatt om lägstalöner blossat upp, där även politiker gått in och krävt lagstiftning om lägre ingångslöner om parterna vägrar.

 

Detta sätter fingret på något som är många företagares vardag, och svårighet. För det är dyrt att anställa personal i Sverige. Men inte bara på grund av höga ingångslöner utan även på grund av höga arbetsgivaravgifter. Lönekostnaden för företagaren är nämligen inte bara bruttolönen, utan dessutom tvingas de betala arbetsgivaravgifter på över 30 %.

Vi har alldeles för höga ingångslöner i Sverige, det har såväl forskning som OECD konstaterat. I snitt kostar det minst 18 000 att anställa en person, även om denne är outbildad, oerfaren och ung. Eller är nyanländ och därför inte kan vare sig svenska eller hur det svenska samhället och affärskulturen fungerar. Kostnaden för företagen är alltså ca 24 000 kronor. Men det finns också yrken med betydligt högre ingångslöner, en 18-årig snickare ska till exempel ha över 23 000 kronor på sitt första jobb. En lärare får 25 000 i ingångslön, efter fem års studier och hundratusentals kronor i studielån. Samt fyra förlorade inkomstår. Alternativet är att inte anställa, vilket många företag väljer. Om vi ska få in alla dessa nyanlända i jobb måste ingångslönerna ner.

Men om politikerna vill få en omedelbar effekt utan att behöva tjafsa med facken kan de börja med att sänka arbetsgivaravgifterna, som man gjorde för ungdomar under Alliansregeringen. För det är som sagt den totala ekonomiska risken för en företagare som räknas. Och den sjunker med lägre arbetsgivaravgift.

Arbetsgivaravgiften är sitt namn till trots ingen avgift utan en statlig skatt på arbete. Den styr politikerna över och är alltså bara ett beslut bort i riksdagen för att sänkas omedelbart. Eftersom jag inte förespråkar ett skattesystem med en massa undantag skulle jag helst se att arbetsgivaravgiften sänktes generellt. Det skulle direkt lätta samtliga företags ekonomiska börda för personal och frigöra resurser för att ha råd att anställa fler.

Det kostar samhället ofantligt mycket pengar när stora grupper är i utanförskap, och det personliga lidandet är dessutom också stort för personerna som drabbas. Att få sitt första jobb, som ung eller som ny i landet, är otroligt viktigt. Höga kostnader är ett av skälen företagen gång på gång anger som anledning till att de trots att de vill inte anställer. Sänk arbetsgivaravgiften generellt för alla företag och öka på så sätt de ekonomiska incitamenten att anställa fler.

Taggar:

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | för 4 år sedan
Trots att regeringen tjafsat med facken går det extremt bra för företagen i Sverige.
De har säkert råd att betala anständiga löner. Klarar man inte det skall man överväga att själv söka jobb i branscher där det går bra istället för att driva eget till varje pris.. Pengar skall satsas på att undanröja arbetslöshet. Men de skall satsas på individer och göra dem anställningsbara. Socialhjälp till företag har aldrig lett till tillväxt. Bara till underskott i statens finanser.