Sitt mindre och rör dig mer har vi länge fått höra. Stillasittande har ibland jämförts med rökning, vilket är helt uppåt väggarna tokigt, enligt Jacob Gudiol som är legitimerad fysioterapeut.

- Det är negativ med för mycket inaktivitet, dvs brist på rörelse. Men istället för att säga det så har man alltså valt att kalla det för just sittande. Det här har nyttjats ordentligt av människor som sett att det finns pengar att tjäna och för kanske 10 år sedan så i princip exploderade marknaden för skrivbord där du kan stå och arbete, skriver Jacob i ett inlägg i Facebook-gruppen Träning, kost och hälsa.

En större studie har nyligen publicerats där man undersökte hur det påverkade att stå upp under arbetsdagen. Totalt inkluderades drygt 700 kontorsarbetare.

Resultaten av forskningen visade inga tecken på att de som stod upp hade mindre ont i ryggen, trivdes bättre på jobbet, var mindre trötta, hade bättre hälsovärden, bättre psykisk hälsa eller förbättring av vikt och midjemått.

- Kort och gott så investerade man både tid och pengar i någonting som inte gav någonting tillbaka. [...]Det som jag tycker skulle kunna ses som förvånade här är ingen förändring i smärta från rygg/nacke. Variation är sannolikt bra där. Kanske man man snällt säga att den trenden sågs här med. Att inget skulle ske mer metabolt överraskar dock inte. Är man still är man still. Skillnaden i energiförbrukning mellan att stå och sitta är typ 10kcal i timmen, skriver Jacob Gudiol.

Hela studien finns publicerad här.

Läs vidare: Vill du leva 20 år längre? Följ vad forskningen säger


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.