Vissa företag har redan jobbat remote i många år och för dem är det kanske något enklare att förhålla sig till det nya landskapet som snabbt målades upp när Covid-19 började få fäste i europa på allvar. För de som inte är vana vid att jobba remote behöver snabbt mobilisera sig och anpassa sig till en ny vardag. Delar av mitt team har jobbat remote sedan dag ett och under de gångna åren har vi samlat på oss en del erfarenheter jag vill dela med mig av.

Ha en bas för kommunikation och ha rutiner samt riktlinjer där

Vi använder Slack som bas i vårt bolag. Där har vi all intern kommunikation och det är även där all info släpps först. Det finns flera alternativ som Microsoft Teams (vanlig i stora organisationer) och Google Hangouts bland annat. Vad vi gillar med Slack är att det är gratis (upp till en viss volym) och det är enkelt att använda. Oavsett vad ni använder - ha en tydlig agenda för varje grupp och ha också riktlinjer om hur ni kommunicerar.

Vi har bland annat:

  • Skriver någon till en ska du försöka svara inom 2 timmar
  • Alla säger god morgon varje dag och vi uppmuntrar varandra löpande
  • Håll agendan i kanalen - skriv inget om försäljning i utvecklingskanalen etc
  • Ta inga känsliga diskussioner som kan missuppfattas - ring istället


Använd ett snabbt videokonferenssystem

Här kan det vara en smart strategi att använda något som ni använder till baskommunikationen. Använder ni Microsoft Teams - använd det till videokonferenserna också. Vi använder Google Hangouts eller Zoom då vi tycker att de tjänsterna är förhållandevis problemfria och enkla. Viktigast är att alla känner till hur det fungerar och att ni snabbt kan kalla till möten.

Samla in feedback löpande

Att jobba remote kan vara utmanande då du inte ser dina medarbetare dagligen. Det är därför en smart idé att använda någon typ av feedback/undersökningstjänst för att löpande kunna följa medarbetarnas utveckling i bolaget. Det finns flera tjänster för det här på marknaden och det viktigaste är att ni hittar något som passar er organisation. Peakon är ett välkänt namn globalt och har många analysfunktioner samt stöd för många språk, Winningtemp är ett annat alternativ med en stor plattform där du har många möjligheter. Vi använder vår egenutvecklade tjänst Happy at Work och då jag inte vill prata ur egen bok så låter jag recensioner online berätta om oss. Oavsett vad ni väljer på ditt bolag är det viktigt att samla in feedback anonymt, särskilt i en utmanande tid som den här. Ta hand om er!

Läs vidare: Ökat engagemang och snabbare tillväxt genom att ge dina medarbetare ansvar

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.