Många människor är sina egna största fiender. De kan inte låta bli att aktivt motarbeta sina egna intressen. Den typen av självdestruktiva instinkter kan kallas "fixeringar" eller "hang-ups".

Första gången som jag hörde det engelska ordet "hang-ups" i affärskretsar var när jag åt middag med en svensk miljardär och finansman. Vi pratade om personlighetstyper och psykologi, så vad han ville bekräfta med uttrycket var begripligt utifrån sammanhanget. Jag ställde några uppföljningsfrågor, vi diskuterade ämnet lite till och min vana trogen slog jag upp ordet så fort jag kom hem för att skapa mig en känsla för hur olika människor tolkar det.

"Hang-ups" beskriver blockeringar, hinder, något som står i vägen. Generellt kan uttrycket röra allmänna missöden i stil med att man råkade ut för motorstopp på vägen till någon viktig tillställning: "There was a hang-up."

Gällande personlighetstyper kan hangups däremot handla om emotionella eller psykiska störningar. "Sheldon Cooper" i TV-serien The Big Bang Theory till exempel, har en hang-up som uttrycker sig i form av att han inte kan gå in genom en dörr utan att knacka tre gånger. Sheldon har egentligen många hang-ups och störningar, som framstår som roliga i sammanhanget att serien är en komedi, men som skulle försvåra eller till och med ruinera karriären för en verklig person med samma diagnoser.

Sedan det där samtalet med miljardären för tjugo år sedan om detta ämne har jag haft anledning att återkomma till det oräkneliga gånger. Anledningen bakom att vi över huvud taget hamnade på detta tema berodde nämligen på att många "marknadsmisslyckanden" är direkt kopplade till att individer ofta är sina egna värsta fiender. "Hemligheten bakom framgång" är ofta att flytta sig ur vägen för sig själv.

Detta är inget okänt problem, historiskt sett. Bland annat i Romarbreven 7:19 (Bibeln) pratar Paulus om 'konflikten inom människan': "För det goda som jag vill göra, det gör jag inte, och det dåliga som jag inte vill göra, det gör jag."

Om jag skulle försöka räkna alla möten med självdestruktiva beteenden som jag råkat på endast i arbetslivet så skulle det ta en livstid. Vissa egenheter känns mer försvarbara och acceptabla medan andra passerar gränsen till idioti. Ett exempel på det sist nämnda är en person som vägrar att skaffa eller använda visitkort med argumentet: "Jag behöver inte det. Och sånt är ute." När man har som jobb att träffa många nya människor dagligen, göra ett gott intryck och skapa kontakter, är ett sådan inställning detsamma som att säga att; "Kostym och slips är ute, jag kan gå runt hela dagarna i min mat-fläckiga pyjamas". Mycket riktigt så undrar denna person ständigt varför han inte tjänar seriösa pengar.

Mildare former av hang-ups kommer av att växa upp i och vara omgiven av motgångsmiljöer där det är fult att "lyckas". Studier visar att drygt 90% av alla affärsidéer misslyckas - helt enkelt för att folk aldrig ens sjösätter idéerna. De funderar ibland på dem, de skulle vara intresserade av att starta företag – men de censurerar sig själva.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2017-10-25 09:48
Jag skulle inte kunna uttrycka det bättre!
2017-10-25 09:45
Hang-up’s kombinerat med prestige skulle jag vilja kalla en extremt effektiv handbroms.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.