Sitter du på samma plats vid köksbordet varje morgon när du äter frukost? Om så är fallet är du långt ifrån ensam om att göra det. De flesta val vi gör varje dag kanske upplevs som resultatet av välgrundade beslut, men det är de inte. De är vanor. Vi åker till jobbet ungefär samma tid varje morgon, vi åker samma väg, sätter oss i samma stol (även om man får sitta var man vill), äter lunch med samma personer och går hem samma tid som dagen innan. Människor är experter på att skapa vanor. Vi upprepar aktiviteterna snarlikt dag efter dag utan att egentligen reflektera över det. Enligt vissa studier utgör vanor mer än 40 procent av vårt beteende.

Det intressanta är att det inte bara är människor som skapar vanor, utan även organisationer – även om det då ofta kallas rutiner, arbetsprocesser eller ”så har vi alltid gjort”. Man har samma sätt att göra saker från dag till dag, eller ibland från år till år. Det fungerade rätt bra att göra det man gjorde igår, så man fortsätter att göra ungefär på samma sätt även idag och imorgon. Man kan tro att man står stilla om man inte gör något nytt, men i själva verket rör man sig bakåt eftersom konkurrensen hela tiden flyttar fram sina positioner.

Trots att vår värld verkar förändras i en till synes allt snabbare takt är det märkligt att vårt sätt att arbeta förändras betydligt långsammare. Vedertagna sanningar som sedan länge är passé fortsätter att prägla vårt arbetsliv. Visst, vi har tagit till oss ny teknik med smarta mobiler och surfplattor. Men när det gäller var och hur man arbetar, hur man organiserar verksamheten, hur man rekryterar och belönar anställda eller sätter upp sina mål så sker det i huvudsak efter förlegade modeller. Vi har antagit att arbete ska ske utifrån vissa ramar eftersom det har hamrats in under alla år vi har jobbat. Men de flesta av dessa antaganden är felaktiga. Och som det klassiska citatet från den inte lika klassiska filmen Under belägring 2 lyder: ”Assumption is the mother of all fuckups.”

Att använda gamla beprövade lösningar är inte självklart den rätta vägen framåt numera. De som anser sig vara fullärda lever i en värld som inte längre existerar. Min tro är att de som vågar bryta mot normerna kan få stora fördelar när det kommer till konkurrenskraft och möjlighet att rekrytera anställda. Det finns inga garantier, men vad som är helt säkert är att de som inte gör något definitivt kommer att bli avhängda. Att backa in i framtiden är inget alternativ.

Peter Siljerud är trendspanare på Futurewise AB. Hans bok ”Bryt normerna – Allt du lärt dig om arbetslivet är fel” har nyligen kommit ut.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.