När det kommer till att starta företag handlar mycket om tajming. Många kanske tror att ett företag oftast startas efter flera års planerande men i själva verket beror det mycket på tillfälligheter. Kanske har en unik affärslokal just blivit ledig, kanske har ett erbjudande du väntat länge på dykt upp eller så har du identifierat ett behov av en tjänst eller produkt som inget annat företag tillhandahåller - än. När ett sådant affärstillfälle uppstår kan tiden vara väldigt kritisk. Ofta behövs ett organisationsnummer inom någon enstaka dag för att säkerställa att du kan skriva på hyreskontraktet eller ingå det efterlängtade avtalet. Det är för dessa tillfällen som ett lagerbolag kommer till sin rätt – när du behöver ha ett registrerat aktiebolag omgående!

Ett lagerbolag är ett redan registrerat aktiebolag som bildats enbart för att säljas. Genom att köpa ett lagerbolag kan du redan vid köpet av bolaget ingå avtal, ansöka om moms och F-skatt samt bedriva verksamhet. Är tiden en kritisk faktor för starten av din verksamhet rekommenderar vi alltid att du köper ett lagerbolag. Det går nämligen aldrig att garantera en exakt tidpunkt för när du får ett organisationsnummer om du bildar ett nytt aktiebolag, men det får du däremot direkt när du köpt ett lagerbolag. I samband med köpet lämnas även ett ändringsärende in till Bolagsverket där företagsnamnet, bolagsordningen, styrelsen m.m. ändras efter dina önskemål.

En annan fördel med lagerbolag är att du kan köpa ett lagerbolag som har varit registrerat ett tag, och därmed har ett eller flera år på nacken. Dessa lagerbolag har endast ”legat på hyllan” och lämnat en nollad årsredovisning för varje avslutat räkenskapsår.

Om du istället väljer att bilda ett nytt aktiebolag så tar det mellan 1 – 3 veckor att registrera, hur snabbt det går beror bl.a. annat på handläggningstid både hos Bolagsverket och din bank. Att bilda ett nytt bolag är, generellt sett, billigare än ett lagerbolag och vi rekommenderar att du väljer detta alternativ när du inte har bråttom. Under tiden som aktiebolaget ligger för registrering kan det inte bedriva någon verksamhet, skriva på avtal och liknande. Aktiebolaget blir en egen juridisk person först när det registreras hos Bolagsverket och får sitt organisationsnummer. Den vanligaste orsaken till varför registreringen av ett nytt aktiebolag drar ut på tid är att Bolagsverket inte kan godkänna det eller de företagsnamn du föreslagit.

Oberoende av om du köper ett lagerbolag eller bildar ett nytt aktiebolag väntar en spännande resa som företagare!

Se även: "Rekommenderar verkligen att köpa lagerbolag"


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.