I denna tredje del av artikelserien om att starta gröna verksamheter kommer vi gå igenom lite grundläggande om vad man kan behöva veta för att bli svensk kommersiell humleodlare. Vi kommer ta upp lite praktisk fakta samt de utmaningar, för här saknas inte utmaningar, som kan tänkas möta den modige egenföretagare som känner sig manad att ge sig i kast med att bli svensk humleproducent.
Vad är humle och hur används det?
Humle används som bekant mestadels som krydda i öl. I de flesta ölsorter är humle en av huvudingredienserna förutom malt, jäst och vatten. Det är bara honblommorna, de som är humlekottarna, som används som kryddning i öl. Förutom att vara krydda verkar humlen också antibakteriell i ölet.
De bittergivande smaker som finns i humle kallas för alfasyra. I ölen mäter man vidare bitterheten i IBU (International Bitterness Unit). Olika sorters humle kan producera olika mängd alfasyra och beroende på de odlingsförhållanden som råder år för år skiljer sig alfasyran i humlen från olika skördar.
Humle finns i en mängd med sorter och olika länder och regioner har sina egna sorter med olika smak- och arommässiga egenskaper. De allra största humleproducenterna i världen i dag är Tyskland tätt följt av USA, men även Etiopien, Kina och Tjeckien har en stor humleproduktion.
Humle i Sverige
Kan man då odla humle i större mängder i Sverige? Ja, det är nog en del som frågar det. Faktum är att storskalig odling av humle var mycket vanligt förr i världen i Sverige. Det fanns nästan lika många humlesorter som det fanns städer, och under långa tider var det till och med ett krav som Sveriges bönder hade att odla humle för att landet skulle vara självförsörjande på denna bittergivande krydda.
I Sverige i dag odlas det mycket lite humle för kommersiellt bruk, men med den stigande öltrenden och en underproduktion världen över av humle gör att många faktiskt frågar sig om det inte vore lönsamt med odling av svensk humle. Vi har en mängd med gamla humlesorter som nog skulle kunna bli intressanta för svenska bryggare, inte minst mikrobryggerier, att köpa in för att skapa ett genuint öl. Kanske för att skapa en Swedish Pale Ale?
Läs även: Bli biodlare och honungsproducent
Utmaningar du bör tänka på
Humle är en snabbväxande och förhållandevis lättodlad växt. Humlestörarna kan bli flera meter höga. Som de flesta växter uppskattar humlen en kombination av varmt väder och mycket vatten. Viktigt för odlingsplatsen är att den har mycket sol och är vindskyddad. För att lyckas krävs dock mer än en lyckad odling. Låt oss punkt för punkt vidare ta upp vad du bör tänka på om du skulle känna dig manad att börja odla humle kommersiellt i Sverige.
- Håll dig till svenska humlesorter. Dessa är anpassade efter att växa i vårt klimat. Du kan också behöva ta reda på vad för inhemsk humlesort som kan växa gynnsamt just på din odlingsplats. På Julita Gård har man flera sorter till salu och en artdatabank över många av våra svenska humlesorter att botanisera bland.
- Svenska humlesorter kan inte utvecklas den alfasyra som exempelvis amerikanska humlesorter. Det gäller alltså att fånga intresset hos bryggare att vilja satsa på de smaker och aromer som svenska humlesorter ger. De allra flesta bryggare i Sverige har ingen erfarenhet alls av att använda svenska humlesorter. Många som testat öl kryddad med svensk humle beskriver arom och smak som påminner om halm.
- Du behöver investera i en maskinpark. Du behöver dels traktor för att effektivt plocka ned humlen, men också maskin för att sortera ut humlekottarna ifrån övriga växtdelar. Plocka humlekottar kan göras för hand men blir ytterst svårt och tidödande om man vill få till en kommersiell produktion.
- I Sverige i dag bland de fåtal kommersiella odlare av humle som finns plockas humlen manuellt. Detta ger en ytterst liten produktion och avkastning. Du kan dock kanske bli den första att investera i en maskin att sortera humlekottarna och få till stora volymer.
- Tänk på att om du lyckas du odla fram stora volymer svensk humle blir du unik och kan erbjuda en unik produkt för bryggare inte bara i Sverige utan i andra delar av världen. Här ligger troligtvis också din styrka. Hantverksmässigt bryggt öl i dag är större än vad det någonsin varit och alla vill skapa genuina produkter.
- Du måste vara modig, och kanske en smula galen. Eftersom det finns ytterst få kommersiella odlare i Sverige i dag av humle och liten erfarenhet av hur pass lönsamt det egentligen kan vara så får den som startar kommersiellt storskalig humleodling i landet i dag finna sig i att ge sig ut på outforskad mark.
- Kolla hur andra småproducerande länder gjort för att lyckas. Ett exempel på detta är Nya Zeeland som utvecklat och odlar egna inhemska sorter och genom detta också rönt stort intresse världen över.
Kolla denna film om du vill har fler tips för att börja i liten skala och t ex testa odling i din trädgård.
Så här odlar du humle i din trädgård för ölbryggning i mikrobryggeri eller till te.