Telefonen är alltid med, du kollar mejl på toaletten och det plingar till titt som tätt. Känner du igen dig? Om ja, då ska du läsa vidare.

Det är lätt att få dåliga mobilvanor och för många är mobilen en energitjuv. Du känner dig ”tvingad” att kolla mejl och appar för att se om något har hänt. Till slut kanske du kollar mobilen när du borde vara närvarande i nuet med familjen, på ett event eller semestern kanske.

Med sundare mobilvanor kan du minska stressen och öka ditt välmående. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig i rätt riktning:

1. Ändra förväntan på svarstid

Ju mer vi stressar varandra med förväntningar på snabba svar, ju snabbare måste vi själv svara. Det blir en negativ cirkel, så ta styrning och bli en förebild. Förvänta dig inte snabba svarstider via mejl eller appar från andra, så kan inte heller de förvänta sig orimligt snabba svar från dig. Sätt gärna ett autosvar på mejlen så sätter du förväntningarna rätt.

2. Mejl och sociala medier = kommunikationsverktyg

För många har mejl och sociala medier blivit huvudfokus, när det egentligen faktiskt är ett kommunikationsverktyg och en marknadsföringskanal. För många betyder ett pling i mobilen att de släpper allt. Visst är mejl och sociala medier en viktig del av arbetet, framförallt som egenföretagare, men ändra din inställning så att du fokuserar rätt och på dina villkor.

Se även: 6 anledningar till varför du ska göra slut med Facebook idag

3. Kommunikationstimme

Avsätt tid för digitalt pyssel och få då allting gjort. Resten av tiden låter du internet eller apparna vara utloggade eller helt enkelt mobilen på ljudlös.

4. Stäng av aviseringar

För de flesta av oss är inget så viktigt att vi måste bli störda mitt i maten. Stäng av aviseringarna och välj själv när du ska gå in och kolla igenom dagens kommunikationsskörd.

Mer av Hannah: Träningsplan för företagare

5. "Detoxa" regelbundet

Kör regelbundet en digital detox för att utmana dina digitala vanor. Sätt autosvar och logga ut från internet/appar eller göm helt enkelt din telefon. Ta fram penna och papper och notera vad som händer. Gör något kreativt eller ta ledigt och gör något kul. Första gången är det normalt med kli i fingrarna och kanske lite abstinensbesvär men redan efter ett par gånger kommer du börja märka hur skönt och givande det kan vara. Några av dina bästa idéer kanske föds under detoxen?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.