23-åringens fans är till största delen män. Det här är ett typiskt fenomen som utspelar sig på sociala medier och som visar att inte så mycket hänt beträffande vårt väsen vårt primitiva flockbeteende. En annan sak man kan konstatera är att mötet mellan dessa AI-personligheter ofta sker i gränslandet till ensamheten. 

AI-kloner-en verklig potential till att tjäna riktigt stora pengar

Carin Marjorie hade tidigare en kanal på Telegram, där hennes följare kunde registrera sig för att åtnjuta en viss tid med influencern genom en privat show. Med kloningen kan den tiden betraktas som ett minne blott - nu finns dubbelgångaren på caryn.ai. För att nå fler fans arbetade hon med Forever Voices för att skapa en AI-klon av sig själv som kan prata med fansen.

Användare kan chatta med henne för $1 per minut. Det finns en hiskeligt stor potential att håva in stora pengar på AI-kloner som arbetar åt en originalversion - människan. Under den första veckan av lanseringen tjänade Caryn Marjorie 72 000 dollar, enligt en tweet av Justine Moore, en partner på riskkapitalföretaget A16Z.

Marjorie själv uppskattar att hon kan tjäna fem miljoner dollar varje månad baserat på hennes nuvarande tillväxtbana för prenumerationer. Hon har i dagsläget en lång väntelista på att få tillträde till hennes AI-avatar. Förutom CarynAI har Forever Voices AI utvecklat andra chatbotar skapade av kloner av Taylor Swift, Kanye West och Steve Jobs.

Caryn-AI chatbot använder ett GPT-4 API från OpenAI och tränades under tusentals timmar att läsa in och tolka Marjories videos. Det har alltså lagts ner stora resurser på att få fram kloningen av Caryn. Chatboten replikerar influencerns personlighet, manér och röst så att följare kan känna att de är i en uppslukande upplevelse. AI-chatboten är dock utformad för att avsluta konversationer efter en timme samtidigt som användarna uppmuntras att återvända vid annat tillfälle.

— Det här markerar ett otroligt steg framåt för samverkan mellan AI och människan, hävdade John H. Meyer, grundare och VD för Forever Voices i en tweet.

Den mörka baksidan med utvecklingen

Visst är det ett stort steg framåt i utvecklingen som innebär stora chanser för företag som vill ägna sig åt AI på ett nytt och innovativt sätt samtidigt som kloning medför vissa risker som vi måste vara medvetna om. En deep fake video med en klonad Taylor Swift i naken uppenbarelse var både upprörande för stjärnan själv, men också en påminnelse om problematik och risker.

Kan det tänkas bli så att företagsledare och andra nyckelpersoner kommer att klona sig för att istället lägga över arbetsbelastning och beslutsprocesser på en AI? En risk är att kloner såsom Caryn Marjorie kommer att öka i antal och utvecklingen sker snabbt. Med den här utvecklingen kan nya typer av ideal skapas som avviker från mänskliga personlighetsdrag. Skönhetsideal kan komma att skilja sig från en realistisk kroppsbild och orsaka nya former av osäkerhet bland ungdomar.

Jan Sjölund, frilansjournalist, skrev ett debattinlägg i DN där han menar att kloner såsom Caryn är byggda att förnedras och att ett nytt affärsområde skapats för män som vill forma kvinnor helt efter egna önskemål. AI-flickvänner, personliga assistenter och liknande appar marknadsförs som ett alternativ till ensamhet för män som inte lyckas skapa varaktiga relationer. Hit hör gruppen Incels som det skrivits mycket om - män som lever i ofrivilligt celibat.


Se även: Möt AI-modellen som tjänar upp till 100 000 kr/månad


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.