Artikeln är del 1 av 4 i artikelserien "Våga vara företagare" med inspirerande berättelser från människor som vågat ta steget att starta eget företag. Först ut är min intervju med Mikael:



Hej! Vad heter du?
– Mikael Sagmander Unge

Vad heter ditt företag och hur länge har du drivit det?
– Peppinge Bed and Breakfast AB, vi har haft företaget sedan januari 2021.


Vad jobbade du med innan?
– Jag har jobbat hela mitt vuxna liv, i nästan 25 år, som säljare i olika roller i Stockholms innerstad, älskat att göra affärer, hjälpa kunder hitta rätt lösning på sina problem, i huvudsak har jag arbetat inom områden som rör kompetensutveckling och inspiration på olika sätt.


Vad jobbar du med nu?
– Nu driver jag vårt bed and breakfast här på Österlen, vilket innebär allt från att ta emot gäster (vilket är det absolut roligaste som finns), servera frukost, städa rum och bädda sängar, till att sköta allt som har med bokningar att göra och sköta bokföringen, allt man gör i ett litet företag. Vi har 7 rum med totalt 19 bäddar. Jag brukar lite skämtsamt kalla mig för ”allt-i allo-direktör”.


Vad var din motivation till att starta eget?
– Jag hade blivit av med jobbet under coronapandemin vintern 2020. Min make och jag hade under flera år pratat och funderat om att göra något annat i livet, men vad det där ”andra” var, det visste vi inte. Visst hade jag tänkt mycket på att få vara min egen chef, få styra själv, och i viss mån även slippa ”jaga” nästa affär åt en arbetsgivare.

När vi semestrade i Sverige sommaren 2020 åkte vi förbi byn Peppinge och såg ett bed and breakfast som var till salu. Vi bodde där en natt och började fundera på om detta kunde vara ”det där andra” som vi skulle göra. Vi funderade mycket, fixade med bolån, ordnade distansjobb för maken, funderade lite till. Ska vi verkligen lämna Stockholm? Vi bestämde oss för att köra. När vi väl bestämt oss skickade jag in ansökan om Starta Eget-bidrag och fick det beviljat, då föll allt på plats! Vi tog även mycket hjälp av NyföretagarCentrum i sydöstra Skåne med ansökan och har fortsatt fått oerhört bra hjälp av dem.


Vad är det bästa med eget företag?
– Friheten att bestämma själv, att inse att all utveckling kommer från hur mycket du själv vågar prova dig fram, om du lyckas så beror det på ditt eget arbete. Det påminner mycket om mina tidigare roller inom försäljning, men att du jobbar åt dig själv.


Vad var svårast med att starta eget?
– Det svåraste var att lära sig pappersarbetet kring företagande som bokföring och vad Skatteverket vill ha. Det var också svårt att lita på sin egen förmåga att man gör ett bra jobb. I den här branschen blir du hela tiden betygsatt på sidor som Tripadvisor och Booking.com och det är jättekul när det blir bra betyg. Det har vi verkligen lyckats med under första året, men om det blir ett sämre betyg är det lätt att bli ledsen, och det kan vara svårt att handskas med.

Det har också varit en utmaning att driva en säsongsbetonad verksamhet, många kommer hit på sin sommarsemester men det är svårare att hitta kunder under vår och höst. Det har varit ett riktigt dilemma men vi försöker hitta kunder som exempelvis vill hyra hela stället för konferens mitt i veckan.


Om du skulle ge ett tips till en ny företagare, vad skulle du nämna då?
Ta hjälp! När man startar eget, var inte rädd för att be om hjälp. Allt från en bra revisor (vilket vi verkligen har hittat!) till att fråga NyföretagarCentrum om hjälp. En bra mentor är alltid bra att ha men underskatta inte att tacka ja till hjälp när folk erbjuder sig. Våga säga ”det här kan jag inte – vem kan hjälpa mig?”.

Del 2: Malin valde bort höga chefsjobbet för att bli sin egen chef
Del 3: Petra sade upp sig från jobbet som förskollärare för att starta en egen ponnyskola
Del 4: Magdalena lämnade kontorsjobbet för att starta smyckesföretag på småländska släktgården
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.