Artikeln är del 4 av 4 i artikelserien "Våga vara företagare" med inspirerande berättelser från människor som vågat ta steget att starta eget företag. Vill du ha mer inspiration, missa inte del 1, 2 och 3.

Vad heter du?
– Magdalena Nehm


Vad heter ditt företag och hur länge har du haft det?
– Mitt företag heter MNOP Jewelry och jag satte igång det 2017 under min andra föräldraledighet. Vi gör smycken i återvunnet guld och silver, och specialiserade på örhängen som är så sköna att du kan sova med dem. 


Vad jobbade du med innan? 
– Innan dess jobbade jag som produktutvecklare/teknisk designer på ett modeföretag som gjorde kepsar, hattar och flatcaps i ett premiumsegment.


Vad jobbar du med nu?
– Nu jobbar jag endast i mitt företag. Jag har två anställda som jobbar med produktion och orderpack, jag gör i princip allting annat. En stor del av min tid går åt till marknadsföring och försäljning.


Vad var din motivation till att starta eget?
– Att slippa sälja min tid i ett tillsvidarekontrakt var en stor faktor. Efter jag fått mitt första barn kunde jag inte riktigt förstå hur jag hade kunnat gå med på att avtala om att jag skulle vara på plats på kontoret åtta timmar per dag, fyra dagar i veckan. Jag ville styra över min tid och vara med mina barn. En annan viktig faktor är att jag är att jag helt enkelt själv vill bestämma allt och inte behöva anpassa mig efter en chef eller behöva be om lov. Och en annan drivkraft var att vi precis hade flyttat ur på landet till vår helt fantastiska släktgård och jag ville skapa mig ett liv där jag inte behövde pendla därifrån. Längtan att driva eget har alltid funnits där och jag var redan som tonåring mycket företagsam: anordnade en konsert, sydde kjolar som jag sålde i en lokal butik m.m.


Vad är det bästa med eget företag?
– Att aldrig behöva be om lov. Vare sig det gäller ens egna arbetstider eller vilka saker man ska satsa på. Att man utvecklas och lära sig nya saker hela tiden i takt med att företaget växer.


Vad var svårast med att starta eget?
– Att hitta motivationen att fortsätta de där första åren när man jobbade och jobbade och sålde i princip ingenting. För produkterna var inte tillräckligt bra och man hade inte lärt sig marknadsföringen tillräckligt bra. Det var segt! Och så var det otroligt svårt att bemästra perfektionisten inom en som alltid ville göra allting lite bättre, men som samtidigt gjorde att man inte fick färdigt någonting. Och att lära sig marknadsföring och försäljning. Det tog väldigt lång tid och är ett pågående projekt.


Om du skulle ge ett tips till en ny företagare, vad skulle du nämna då?
– 1. Var noga med vilken affärsidé du väljer att satsa på. Olika företag är extremt olika så starta ett som passar dig, det livet du vill leva, dina ekonomiska förutsättningar och de risker du är beredd att ta. 

2. Minska dina privata utgifter till ett absolut minimum så att du får mer tid innan du behöver ta lön eller höja din lön.

3. Outsourca innan du tror att du har råd. En timanställd eller någon på konsultbasis kan få extremt stor utväxling.

4. Ge dig sjutton på att det ska funka. Ändra, justera, ändra, prova tills det funkar. Även om det gör att du landar i ett helt annat företag än du trodde från början.

Läs också:
Del 1: Mikael gick från säljare i storstaden till ägare av lantligt B&B
Del 2: Malin valde bort höga chefsjobbet för att bli sin egen chef
Del 3: Petra sade upp sig från jobbet som förskollärare för att starta en egen ponnyskola

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.