Som företagare är det lätt att bli hemmablind. När man jobbar hårt och mycket får man ”skygglappar”. Man slutar ta in ”ovidkommande information” för man måste ju leverera. Detta tillvägagångssätt brukar fungera ett par år, men gradvis börjar man tappa sugen. Skulle inte företagandet skapa en frihetskänsla? Själv blir man bara mer och mer låst…

Fyll kreativitetsbägaren i sommar

För att hålla motivationen uppe och känna glöd och iver i sin verksamhet är det viktigt att regelbundet fylla på kreativitetsbägaren. Detta är viktigare än fyra veckors sammanhållen semester (som 82 procent av småföretagarna ändå inte har möjlighet att ta ut, och skulle de göra det säger ändå fyra av tio att de inte kan slappna av på semestern).

Undvik storslagna semesterplaner som kräver mycket förberedelser. Det är inte meningen att du ska öka arbetsmängden för att kunna vara ledig. Smyg istället in semesterfeeling lite här och där. Var ledig och tillåt dig att göra ingenting. Fyll sedan upp kreativitetsbägaren med att göra saker som intresserar dig (extra bra är det om sysselsättningen inte är relevant i din verksamhet, en riktig fri-tids-aktivitet).

Var ledig vid rätt tillfällen

Om du ändå ska göra dig omaket att vara ledig, se till att ledigheten faller rätt. Se till att du kan åka på det där bröllopet och att din ledighet sammanfaller med ledigheten för din familj och dina vänner. Om du hör av dig och börjar kolla semesterplanerna i god tid kommer du garanterat kunna träffa alla som du vill umgås med i sommar, och detta skapar en känsla av frihet! Hör du av dig för sent, veckan innan du ska åka, är alla troligen upptagna.

Se även: 4 tips för mer energi under "semestern"

Jobba på regniga dagar

Få kontoret att bli en plats för fokus, inte en plats där man räknar timmar. Sitt aldrig på kontoret och längta ut. Gå ut när solen lyser. Vilka arbetsuppgifter kan du göra utomhus? Kan du ta med ett anteckningsblock på promenaden och sköta planeringstiden därifrån? Kan du göra siffrorna vid havet? Du kan ta igen förlorad arbetstid när det regnar.

Börja tidigare och sluta tidigare

Mycket att göra, men svårt att hålla ångan uppe i slutet av dagen? Testa att börja jobba ett par timmar tidigare. Börjar du jobba klockan 06 istället för 08 kan du med gott samvete sluta klockan 15 istället för klockan 17. Det känns som du jobbar halvdagar, och ändå får du allt gjort.

Relaterad läsning: Anledningen till att framgångsrika börjar tidigt

Ta en weekend

För många är det lättare att åka bort ett par dagar istället för veckor i stöten. Varför inte ta en weekend eller två?

Lyssna på en bok

Ljudböcker har blivit en storfavorit, även hos de som tycker om känslan av en fysisk bok. Passa på att lyssna på något som inspirerar dig. Det ger både nytta och nöje. Genom att boklyssna i bilen på väg från jobbet förstärker du känslan av att vara ledig.

”Sommarjobb”

Kommer du ihåg känslan av att gå ifrån studier till att göra något helt annat under sommaren? Kommer du ihåg hur påfylld du kände dig inför hösten och hur mycket du såg framemot de vanliga rutinerna? Varför inte unna dig ett ”sommarjobb” även i vuxen ålder? Gör något helt annat ett par veckor. Gör något du vanligtvis inte gör. Det är förstås okej om du tjänar pengar på ditt sommarjobb. Det viktiga är att du får förkovra dig i något som du garanterat inte behöver fortsätta göra i långa loppet.

Vilket av dessa tips tilltalar dig bäst just nu?

Läs vidare: Superentreprenörernas "hemlighet"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.