Du har säkert hört talas om denna ”hemlighet”. Den presenterades i uppsatsen Superentreprenörens magkänsla - Idéuppfångande, motivation och genomförande av Gustav Eliasson och Anders Sandström. Redaktionschefen på Vouge, Anna Wintour, pratar också om det i MasterClass.

Men innan vi börjar prata om vad hemligheten är skulle jag vilja ställa dig en fråga.

Vem vill du helst arbeta med?

1. En person som lyssnar och är nyfiken?

2. Någon som har så fullt upp med sig själv att de är oförmögna att ta in någon, eller något, annat? 

Är det ett lätt eller svårt val?

”Hemligheten” som superentreprenören sitter på är förmågan att lyssna!

Lyssnandet kan låta som något självklart, och det är det. Men förvånansvärt många har svårt, eller mycket svårt, med detta. En entreprenör ska ju kunna hålla tusen bollar i luften, brandsläcka och komma ihåg viktiga deadlines. Både i verksamheten och privat. Vem har möjlighet att lyssna på kunder och anställda, omvärldsbevaka eller hålla koll på konkurrenter och nya stjärnor? (Som superentreprenörerna gör)

I goda tider är det relativt ”lätt” att ta in information. I svåra tider är det betydligt mer utmanande. Kronisk oro och panikångest är ingen grogrund för kreativitet och förmåga att se den större bilden (vilket lyssnandet är tänkt att leda till). Precis tvärt om. Det är först när avslappningen infinner sig som de kreativa lösningarna kommer. När vi är utvilade förstås. Om vi är nästintill utbrända har återhämtning högre prioritet än kreativitet. 

Ta in information och behåll positiva känslan

Lyssnandet är en sådan där sak som är lätt att säga men svårt att göra i praktiken. När vi lyssnar på personer som säger det vi redan vet blir vi bekräftade. Men när vi lyssnar på människor som säger sådant som är nytt för oss kan känslorna rusa. Vi kan känna oss små, okunniga och misslyckade. Det finns en anledning varför så många föredrar att omge sig av ja-sägare. Det krävs ett själv-ödmjukt sinne och en stark ryggrad för att vara kapabel att lyssna på något annat än det vi vill höra.

I andra delen i Good to Great-serien, i Great by Chioce pratar Jim Collins om något han kallar produktiv paranoia. Det handlar om att kunna se (och ta till sig) av alla potentiella krisscenarion som skulle kunna hända, men samtidig förbli positiv och ha en god känsla för framtiden. I stället för att gå in i stäng ned, fly eller fäkta (vilka är de första reflexerna när vi möter något vi inte vill möta) har dessa ledare tränat sig i att göra något konstruktivt av informationen.

Skapa ”lyssnarutrymme”

För att kunna ta in information och lyssna krävs det ett öppet sinne och utrymme i den inre känslobägaren. Känslobägaren är en metafor för det ”lyssnarutrymme” vi har inom oss. Begreppet kommer bland annat ifrån Zen-buddism där man pratar om ”töm din kopp.” Historien handlar om en västerländsk man som själv är så full av frågor att han är oförmögen att höra de svar han sett framemot att höra.

Hur tömmer man sin känslobägare?

Tid och aktiviteter som inte kräver fokus eller tankekraft är nycklarna för att tömma sin inre känslobägare, så att man kan börja höra svaren. Knepet är att ”ge sig utrymme att tänka klart”. Det gäller att låta tankarna komma och gå utan att fastna i dem, älta eller elda upp sig. Inom meditation brukar man prata om att sitta ned till stressen gått över, och då tränar man sig i att släppa taget om exakt alla tankar som kommer till en. Men man behöver faktiskt inte överdriva.

Det är okej att göra saker när de ploppar upp

Ibland kan det vara mer avkopplande att fylla på att-göra-listan eller skicka det där mejlet (som bara tar någon minut) hellre än att lägga en halvtimme på att försöka låta bli att tänka på det. Man kan låta tankarna gå, skriva ett sms, låta tankarna gå, anteckna idéen, låta tankarna gå… Det tar förstås lite längre tid att varva ned om man ständigt bryter avkopplingen med att göra saker, fördelen är det genuina lugn som följer.

Se även: Fullt fokus varje morgon – anledningen till att framgångsrika börjar tidigt

Låt tankarna komma och gå

Alla monotona aktiviteter som vi kan göra utan att tänka på dem hjälper oss att rensa i känslobägaren. Det kan vara alltifrån att ta en promenad (ibland funkar det att lyssna på musik, det funkar inte att lyssna på poddar), till att klippa gräset, måla staketet eller dammsuga. Vissa rensar känslobägaren när de lagar mat, andra när de kör bil eller cyklar. Ofta finns det bra idéer och viktiga ledtrådar i känslobägaren, så det gäller att ta dem till vara. Vi vill inte ohejdat göra oss av med våra intryck, vi vill sortera guldkornen så vi hittar igen dem när vi behöver dem.

Knepet är hur man gör saker, inte att man gör det. Det är inte aktiviteten som är grejen utan hur man hanterar sina tankar under tiden man gör det.

Vill du ha hjälp att släppa taget om intensiva känslor kan du utan kostnad lyssna på 19 min Känslomässig storstädning via Reikiportalen. Idag lanseras även Känslomässig storstädning i farten. Även den är kostnadsfri.

Det går att få allt

I den klassiska företagsboken Good to Great berättar Jim Collins om Coleman Mockler, den man som i första hand ansvarade för Gillettes förvandling till mästarklass. ”Mocklers liv kretsade kring hans tre stora kärlekar, familj, Harvard och Gillette. Till och med under de svåraste och mest intensiva perioderna under uppköpskrisen på 1980-talet och trots Gillettes ökade internationalisering, kunde Mockler behålla en enastående balans i sitt liv.

Han drog inte ned särskilt mycket på den tid han tillbringade med sin familj och han arbetade sällan kvällar och helger. Han fortsatte att gå i kyrkan. Dessutom fortsatte han att vara aktiv i arbetet med styrelsen på Harvard Collage. Det var lika troligt att stöta på honom i järnhandeln som på kontoret. Han verkade alltid ha tid att hålla på med huset och renovera saker och ting. Han var en man som tillbringade nästan alla dygnets vakna timmar tillsammans med människor som älskade honom, älskade vad han gjorde och som älskade varandra – på jobbet, hemma, i välgörenhetsarbetet – överallt.”

Den här sanna, men förvånansvärt ovanliga, historien påminner oss att ett lugnt sinne kan ge oss framgång i alla områden av våra liv samtidigt. Vem vet. Kanske Mockler fick sina bästa idéer när han renoverade sitt hus?

Vill du ha draghjälp till att slappna av?

Nu kan vi äntligen erbjuda Guidad Reiki, kostnadsfritt, för dig som har stora ambitioner och full känslobägare. Lyssna på Känslomässig Storstädning eller Känslomässig storstädning i farten. Den hjälper dig att ta dig ur känsloruset och så du kan ta vara på guldkornen! . Ps. Kan du hålla dig vaken? Det verkar som de flesta somnar?

Mer av Anna-Sofia: Gör som företagen i mästarklass: Skjut först provskott, sedan kanonkulor


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.