Tusentals fans kliade sig i huvudet när världsstjärnan Bebe Rexha härom dagen öppnade en show för the Jonas Brothers och tog upp en viss 15-årig tjej på scen för några dansnummer – Charlie D'Amelio från Connecticut, som nyligen blivit känd i princip över en natt via appen Tik Tok. Men Bebe Rexha hade sina skäl – en halv miljard av dem.

I vad som skulle kunna vara en "galax långt, långt borta" (ja, det är en Stjärnornas Krig-referens) har ganska nyligen en supernova lyst upp de sociala mediernas galax. Denna specifika stjärna har formen och utseendet av en tonårstjej vid namn Charli. Just nu är 15-åriga Charli D'Amelio förmodligen den hetaste stjärnan i sociala medier i världen. Dock inte nödvändigtvis den populäraste, paradoxalt nog. 

"Invånarna" av det "universum" som Charli D'Amelio regerar just nu, det vill säga appen Tik Tok, har delade åsikter om henne. Visst har hon en skara fans – mer än 5 miljoner av dem (och den siffran växer stadigt). Samtidigt undrar tiotals miljoner ungdomar världen över förbryllat vad som är "grejen" med 15-åriga Charli D'Amelio. Ett antal är bestörta. Och en icke obetydlig andel anser att Charli inte har fötterna på jorden. Eftersom hon har blivit en världsnyhet och en del stora nyhetskedjor har gjort reportage om henne, är det en del vuxna som också klagar och menar att Charli D'Amelio inte alls har ett nyhetsvärde. 

Från 0 till 5 miljoner på ett halvår.

Charli D'Amelio skapade sitt konto på Tik Tok under 2019 och hennes följarantal växte med en imponerande men ej sensationell takt. Charli passerade därpå 100.000 följare i augusti (2019). Jag noterade henne då – i förbigående...det var allt. Det var inget som antydde att hon skulle komma att utmärka sig gällande global popularitet.

  Men något hände efter att Charli D'Amelio passerade 100.000 följare. Hon själv är inte säker på varför. Hon har berättat för CBS News att hon märkte en förändring i juli månad. Hon spekulerar att det var för att hon den sjuttonde juli lade upp en "duett" bestående av en annan Tik Tok-användares originalinspelning och hennes egen video sida vid sida/bild-i-bild (vilket är en flitigt använda finess i appen). Duetten var med en vuxen kvinna (med användarnamnet Move with Joy) som lärde ut danssteg vilka dansösen Charli härmade. Inlägget är långt från Charlis mest sedda eller "gillade" men var populär då och fick 2 miljoner visningar.  På bara de följande tre månaderna växte antalet prenumerationer exponentiellt. I skrivande stund (fredag 29/11) prenumerar 6,5 miljoner personer på Charli D'Amelios inlägg.  


Fenomenal men inte unik

Charlie D'amelios popularitet är paradoxal. Det var många, av de som noterade hennes existens när hon dök upp på Tik Tok, som inte fick känslan av att 15-åriga Charli skulle få uppseendeväckande många fans i jämförelse med de som har flest följare på appen. Det har hon inte heller, ens nu när vi nått slutet av november. Även om 6.500.000 prenumerationer i sig är mycket imponerande – mätt i såväl absoluta siffror som om man tittar på den exponentiella tillväxten – så finns det tusentals andra som har "presterat" lika imponerande siffror och det finns ett antal som hittills till och med har vuxit snabbare i global popularitet under 2019. Den 18-åriga fransyskan Lea Elui Ginet (9,8M fans på Tik Tok) är ett exempel. Likväl är det Charlie D'Amelio som har blivit ett globalt världsnamn och är den i särklass mest omtalade personen på Tik Tok under november 2019. Hon är även flitigt nämnd i andra sociala medier och upplever just nu en rullande snöbollseffekt. När utkastet till den här artikeln började skrivas i början av veckan hade Charli fem miljoner följare – på några få dagar har tillväxten skett med 1,5 miljoner nya prenumerationer! 

En stjärna som fötts – eller en supernova?

Begreppet "supernova" låter glamoröst och används ofta för att beskriva debuten av en fenomenal personlighet med en kolossal "utstrålning" – en stjärna som föds och lyser upp himlen – men den tolkningen är inom astronomin en sanning med modifikation. Verklighetens supernova är i själva verket en döende stjärna (sol). Supernovan har en lyskraft som kan vara flera hundra miljarder gånger starkare än  vår egen sol men den kommer från en explosion. Explosionen bildas när en döende sol inte längre klarar av att hålla uppe sin egen vikt och kollapsar. När stjärnan exploderar frigörs enorma mängder energi som det skulle tagit miljontals år för stjärnan att ustråla i vanliga fall. Supernovan kan lysa upp en hel galax. Ordet "nova" i sig betyder faktiskt "ny" men kommer i astronomins sammanhang från Tycho Brahe som på 1500-talet trodde att han såg en stjärna födas.

Många tror eller hoppas att Charli D'Amelio ska visa sig vara en supernova och försvinna in i "one-hit-wonder"-skarans värld. Det är mycket möjligt och vanligt att det blir så när lotteribetonade faktorer har varit till synes avgörande från början. Det spelar ingen roll. Charli D'Amelio smider medan det är varmt och försöker göra det bästa av situationen samt njuta av av resan. 

Lever sin dröm 

 Drömmen på Tik Tok för majoriteten av de som är någorlunda aktiva prosumenter i appens universum är att få mycket uppmärksamhet och att detta ska öppna dörrar till både inkomstmöjligheter och andra karriärmöjligheter. Nu kommer mycket riktigt också intresserade företagare som vill att deras varumärken ska synas tillsammans med Charli D'amelio. Reportrar vill filma och skriva om henne. Och hennes kärna av äkta fans vill se mer av henne och betalar 1.000 kronor för att komma till hennes event, prata och spela in en Tik Tok-video med henne.

Världsartisten Bebe Rexha var snabb att fånga upp Charli D'Amelio och skicka en inbjudan till henne (via Instagram) om att komma till en konsert. Femtonåriga  Charli D'Amelio stod inför chansen att dansa på samma scen som både Bebe Rexha och the Jonas Brothers, två av de största akterna på den internationella stjärnhimmeln just nu. Det enda som talade emot att Charli skulle tacka ja på en gång var att nätmobbare och näthatare redan hade börjat göra allt de kunde för att få henne att känna sig ifrågasatt och oönskad. 

Samtidigt hade Charli förberett sig för och drömt om denna möjlighet varje dag i 12 år, alltsedan hon lärde sig ta sina första stapplande steg som spädbarn. Skulle hon tacka nej för att några (miljoner) avundsjuka tjejer skulle bli lite mer missunnsamma? Det fanns ingen sund logik alls i detta. Så denna tuffa femtonåriga tjej ställde sig bland världsstjärnorna och tonårsidolerna och ansträngde sig till det yttersta för att ge en bra show. 

Samma kväll och dagen efter postades tusentals inlägg med filmklipp som hade spelats in på mobilkameror under konserten och dessa spreds någon miljon gånger – vilket naturligtvis var vad världsstjärnorna och deras managers hade räknat med.

Långt ifrån alla kommentarer var snälla efter hennes framträdande. Det dröjde bara sekunder tills bittra och avundsjuka kommentarer fälldes om att Charlie D'Amelio, en livslång dansveteran, "kan inte kan dansa". Men flera av de som hade filmat på plats och postat klippen uttryckte mest att de hade blivit paffa av att se Charli D'Amelio på konserten (det är också ett försiktigt sätt att skryta på). Vidare skyndade många killar och tjejer till hennes försvar och uppmuntrade Tik Toks "community" att istället uppskatta att hon faktiskt får leva den dröm som de alla har och att glädjas med henne.

Beträffande modereringen av nätmobbningen har Tik Tok varit lika återhållsamma som domare i fotbolls-VM-finaler när spelare i det anfallande laget blir oschysst tacklade men uppmanas spela vidare med anledning av att de har "fördel framåt". Charli D'Amelio och hennes familj delar denna slags inställning. Hon tar naturligtvis åt sig lite av allt hat som hon måste hantera samtidigt som hon måste försökta bearbeta den overklighetskänsla som uppstår när alla ens drömmar oväntat slår in på samma gång. Hon förstår inte riktigt vad som händer eller hur det har hänt och hon är dessutom 15 år. Men hon tänker smida medan det är varmt, njuta av resan så länge den varar samt framför allt fortsätta vara lika vänlig, glad och positiv som hon alltid har varit. Folk får prata hur mycket de vill.  Och det gör de. Inte minst online. Det är en blandad kompott av hat, renommé-snyltning, hyllningar, diskussioner och allmänna kommentarer kopplade till hennes namn och existens.

Sammanlagt har Charli D'Amelio på rekordtid ackumulerat drygt en halv miljard "hash-tags" och omnämnanden på Tik Tok. Denna kolossala uppmärksamhet är ett historiskt exponeringstillfälle som Charli D'Amelio, världsartisterna och rätt annonsörer/reklampartners kan konvertera till smärre förmögenheter. Det är alla dessa saker av allmänintresse som ger hennes framgångssaga ett internationellt nyhetsvärde. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.