Välkommen tillbaka - nu kör vi på som vanligt, eller?

Äntligen har du tagit dig så långt att du kan börja jobba igen. Och du ser fram emot det. Att få chansen att känna sig nyttig och behövd igen. Du har en plan och har helt klart för dig hur du måste arbeta för att få det att fungera. Synd att ingen annan har en plan bara.

Under 2016 sprang jag in i väggen med sådan att kraft att jag inte klarade mig själv de första veckorna. Det enda jag ville ha var sömn och tystnad. Den kom plötsligt och jag fann mig själv i en situation där jag skulle komma att behöva omvärdera både mig själv och världen runt omkring.

Missa inte: 5 varningstecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

Jag tänker hoppa fram nästan ett år från när jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag ska precis börja jobba heltid igen och jag är överlycklig. Det var en sådan seger och ett kvitto på att jag äntligen mådde bättre.

Det hade gått bra att arbeta 25, 50 och 75 procent och min arbetsgivare hade i alla fall haft hyfsad förståelse under den första tiden och inte lastat på mig mer än jag orkade med. Men så händer något, när jag precis gått upp på heltid. Då verkade man från arbetsgivarens sida tro att jag nu var helt återställd och tålde lika mycket som innan. Det vara bara att köra på som vanligt igen.

Se även: Jag trodde aldrig att jag kunde bli utbränd

Låt mig tala om något för er. Har man varit utmattad och sjukskriven länge på grund av stress kommer man aldrig att fungera som förr igen. Kroppen har sagt ifrån på skarpen, för den klarade inte av den ständiga stress den utsattes för. Efter en krasch av det slaget blir du dig aldrig mer lik när det kommer till just vilken stressnivå du klarar. Hjärnan har skadats allvarligt och det tar många år för den att läka.

Min återgång i arbete var något jag som individ var tvungen att ta ansvar för. Jag måste veta vad jag klarar av, vilka situationer jag ska undvika, hur jag ska lägga upp arbetet och när det är dags för mig att säga stopp. Tyvärr finns det många kollegor och chefer som inte har någon förståelse för detta, och inte inser att deras agerande är minst lika viktigt för hur bra min återgång till arbetet ska bli.

Test: Är du i riskzonen för psykisk ohälsa?

Det är extra viktigt att vara lyhörd som arbetsgivare när det kommer till en sönderstressad hjärna. Lyssna intensivt på det som sägs och inte sägs de första månaderna, och förstå att det är en ny människa som nu börjar arbeta, och som dessutom ska lära sig jobba på ett nytt sätt.

Till arbetsgivare skulle jag vilja ge följande tips:

  • Be personen som är utmattad berätta om vad en stressrelaterad sjukdom innebär för just honom eller henne.
  • Var tydlig i kommunikationen till den utmattade, att behöva gissa sig till saker orkar inte en stressad hjärna.
  • Ge personen möjlighet att påverka och forma sitt arbete.
  • Se till att ledning och kollegor stöttar och att personen känner det.
  • Berätta för den som ska återgå i arbete att det är okej att säga stopp om arbetsbördan blir för stor.
  • Skapa struktur! Var det något jag absolut inte klarade av när jag började jobba efter sjukskrivningen så var det när saker var röriga och oklara.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.