Personalen är inte bara den enskilt största kostnaden i ett företag. Det är, i nästan alla företag, också den absolut största tillgången. Det började redan under 1990-talet när företag inom IT-sektorn fick ett uppsving. Helt plötsligt svepte en konsultvåg in över landet och allt fler tjänsteföretag började dyka upp. Företagen hade inga varulager, inga färdiga modeller av tillverkade produkter eller större maskinparker med specialmaskiner och gjutformar. Istället utgjorde konsulten den stora tillgången och deras kompetens var det som drog till sig kunderna.
Idag har vi en hög koncentration av tjänsteföretag i landet, men också har vi en situation där kvalitet och kundservice blir allt viktigare. Människor uppvisar ett köpbeteende där kvalitet, varans ursprung och bemötande är viktigare än pris. I detta samhälle är det personalen som är den stora tillgången. En bra produkt kan bli en riktig flopp om butiken som säljer den erbjuder dålig service. Därför är personalen mer än någonsin en viktig tillgång.
Det är heller inte längre en enkel process att ersätta en anställd som slutar. Det finns företag som lever på att förse andra med personal, så kostsamma och stora är processerna att rekrytera medarbetare. Att rekrytera en kvalificerad ingenjör utan att ta in rekryteringsbolag kostar ofta mellan en halv och en miljon kronor när man räknat med allt. Personalomsättning kostar. Bemanning är också kostsamt, dessutom gör det att ditt team aldrig blir riktigt sammansvetsat. Organisationers grundprincip är att den är en samling människor som rör sig mot samma mål. Varje gång en ny person kommer in i den gruppen måste alla omdefiniera sin roll. Därför är det viktigt att hålla personalomsättningen i en god balans. Gruppen får inte bli omdefinierad för ofta med en för hög personalomsättning, då tappar man fokus från målet och skapar en otrygg arbetsmiljö. Men med en för låg personalomsättning tappar man fokus på omvärlden och riskerar att röra sig mot mål som är obsoleta sedan länge. Därför måste arbetslaget förnyas också. Detta är en svår balansgång.
Löneförmåner som inspirerar mer än hög lön
Hur mycket investeras i personalen då? Inte mycket. Det är svensk lag att företag med fler än 10 anställda på samma arbetsställe ägnar sig åt Systematiskt Arbetsmiljöarbete och har en arbetsmiljöplan. Av egen erfarenhet vet jag att det är mycket sällsynt att sådana dokument ens finns. Och även om det finns papper är det inte heller säkert att företagen aktivt arbetar med att förbättra arbetsmiljön, oftast tjänstgör pappren som hyllvärmare i ett förråd. För att inte tala om jämställdhetsplaner. Vi talar gärna om jämställdhet, vi talar om löneskillnader som är oacceptabla. Men en konkret plan som man följer, det gör vi sällan. Det anses för kostsamt att ägna sig åt. Många avfärdar det som onödigt.
Då skall vi veta att undersökning efter undersökning visar att på arbetsmarknaden, framför allt bland unga, är arbetsmiljö och trivsel det enskilt viktigaste när man väljer arbetsgivare. Det är viktigare än lön, förmåner, geografi, arbetstider och så vidare.
För att fånga framtidens bästa medarbetare, för att kunna konkurrera i framtiden, för att hänga med i tiden, så måste företagen börja jobba med sin personal. Investera i den, utveckla den. Att serva, uppgradera och underhålla maskinparken är det sällan någon som tvekar kring. Maskiner är kostsamma saker. Men jag skall berätta en hemlighet för er, eftersom alla känner till den. Din absolut kostsamma och värdefulla tillgång är din personal. Genom att investera i den håller du personalomsättningen på lagom nivå och får ut det mesta ur din personal. Du betalar varje månad, om du får ut value for money däremot… Det är upp till dig.