Alla vet att det är för få kvinnor som investerar. Men vad gör vi åt det? Ska vi vänta på att jämlikheten blir bättre så att de grundläggande strukturerna i samhället ändras kommer det ta för lång tid. Vi måste tänka nytt, utanför boxen och inte vänta – vi behöver agera nu!

När jag var anställd konsult var det två manliga kollegor som smidde planer på att köpa ut en del av kundstocken och starta eget. De frågade mig lite löst vid kaffeautomaten om jag var intresserad och jag svarade spontant att jag inte hade något kapital att gå in med. Jag frågade inte ens var det rörde sig om för summa, i mitt huvud var det inte ens ett alternativ att utforska. Det var sant, jag hade inget kapital men jag hade troligen kunnat låna på huset eller av föräldrar eller liknande men det var som sagt ingen möjlighet som jag ens funderade vidare på.

Varför är det så här? Det är inte bara jag, en 45-årig kvinna med akademisk bakgrund som tjänat bra pengar i hela sitt vuxna liv som agerar så -utan väldigt många kvinnor med mig. Jag har haft många samtal med kvinnor i liknande situationer som stått inför vägval att gå in som delägare eller anställd.

Lästips: 9 sätt att investera dina företagspengar

Tyvärr väljer många kvinnor anställningsspåret. Varför är det så här?

En anledning är att vi helt enkelt är ovana att investera. Män har i större grad aktier och fonder och är vana vid att satsa pengar på olika företag och fonder och har arbetat upp en erfarenhet i frågorna. Män har ofta ett kapital som de byggt upp under sin karriär, kvinnor bidrar oftare till hemmet och barnen både tidsmässigt och ekonomiskt. Fler män tror jag upplever att de är fria att besluta sig för att gå in med kapital i en satsning utan att ha godkännande från sin partner än tvärtom.

En annan anledning är att kvinnor är mer skeptiska. Man hör ofta att vi är mer försiktiga och visst det kanske stämmer men ofta handlar det mer om skepticism, vi tror inte lika mycket på idéerna som män. Ofta tror jag det är sunt men visst det kan vara hämmande också. Tvekar man för ofta och mycket så händer det inte så mycket. Här handlar det också om övning, vi behöver kasta oss ut och våga prova att investera.

Vad är då lösningarna på problemet, hur kommer vi vidare?

Jag tror lyckligtvis inte att det är så svårt. Vi måste tänka nytt. Om man tar exemplet med konsultlådan som jag blev tillfrågad om, hade en lösning kunnat vara att arbeta av ett kapital. Om det är något vi kvinnor kan så är det att arbeta. Det hade jag känt mig trygg med, dels då själva investeringen sker gradvis med intjänade pengar, dels att jag skulle fått tid att känna efter om det var rätt eller inte.

Men den skeptiske frågar sig direkt, det låter svårt, hur reglerar man det? Visst kan det vara utmanande att hitta en modell där några delägare går in med en påse pengar och några arbetar av kapitalet men jag är övertygad om att det går att lösa, det måste helt enkelt gå att lösa för det är framtiden att hitta flexibla sätt för kvinnor att investera.

Så alla män som har möjlighet att erbjuda kvinnor att investera – tänk nytt, tänk flexibelt, hur kan du erbjuda en kvinna att investera på ett sätt som är rätt för henne?

Och alla kvinnor som inte ens tänkt på att investera – tänk nytt, tänk flexibelt, hur kan du investera på ett sätt som är intressant för dig?

Detta inlägg är en debattartikel med syfte att påverka. Åsikterna är skribentens egna. Vill du skriva en insändare eller skicka in en replik kan du göra det här.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.