Ännu ett val kommer att bli en rysare och det finns en stark oro inför vad som komma skall om Trump skulle förlora igen. Om man tittar på den prisbelönta dokumentär som ligger på SVT Play får man en extra dimension på dagens polariserade USA - ett problem som sträcker sig så långt som till Israel om man skärskådar de ortodoxa Evangelisterna, som med all säkerhet kan räknas till gruppen extremister.

Många Trumpinister verkar betrakta Trump som den enda och sista utvägen. Vissa tror att om han får tillbaka makten, så kommer kriget i Gaza och Ukraina att avslutas omgående - Trump kommer ju att avsluta krigen på en dag. Om han säger så, måste man väl tro på det han säger? Många verkar tänka i de banorna. Naivistiskt okritiskt. Jag har inte intervjuat någon i rollen som journalist, men lättsamt hört mig för om hur Trumpväljare tänker och varför. I USA kan man bara närma sig ämnet politik på ett försiktigt sätt eftersom det blivit så infekterat och polariserat. Det har gått så långt att en nation blivit uppdelad i två politiska läger som vanligtvis inte umgås med varandra, vilket skett under bara några år. Hur kunde det hända så snabbt?

Diktator under en dag

Mycket tyder på att Trump har chanser att vinna presidentvalet i november, men än så länge ska man inte dra några slutsatser. Det är dock svårt att tro på en presidentkandidat till åren som anses dement inom sitt eget parti såväl som bland väljare, vilket är Bidens fall. Vad kan hända om Trump vinner kommande val? 

Trump är väl förberedd den här gången och vet mycket väl hur han ska spela sina kort för att tillskansa sig så mycket makt som möjligt. I egen utsaga har han öppet sagt att han blir nästa diktator, men bara för en dag. Vad kan hända under den dagen, tro? Som många andra kontroversiella uttalanden från honom, finns det ett allvar bakom orden. Det enklaste sättet att bli enväldig är att rensa ut, vilket med stor sannolikhet kommer att ske om han vinner - det hände ju sist. Många skeptiker blev avskedade från sina poster, inklusive chefen för FBI, James Comey, som var djupt kritisk till Trump och hans vårdslösa styre. 

Den här gången kommer det att ske mer systematiskt och vissa kritiker menar att det finns en risk för slutet på demokratin i USA om han vinner. Högsta domstolen har visat sig hjälpa mer än stjälpa i sitt senaste beslut att Colorado inte fick ta bort Trumps namn från valsedlarna, vilket sannolikt hjälper till att bana vägen för ännu ett presidentskap. Om så sker, kan amerikanska folket se fram mot en rad nya lagar som skyddar Trump själv i framtiden såsom juridisk immunitet. Delar av konstitutionen kan komma att ändras, framförallt paragrafer som reglerar maximal ämbetstid för amerikanskt presidentskap. Myndigheter kommer  förmodligen att bestå av lojala ämbetsmän. Tiden får utvisa, men jag, liksom många andra amerikaner befarar riskerna med ett kommande maktskifte, liksom reaktionerna om Trump förlorar. En annan viktig fråga: Kommer Nato att fortsätta existera om Trump får makten igen?

Företagande debatt

Detta är en opinionstext och skribentens egna åsikter. Vill du skicka in en egen text eller svara på artikeln? Hör av dig till oss här.

Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
9 kommentarer
2024-03-21 09:26
Cecilia du tillhör en förlorad generation som på ett iofs välformulerat sätt framför dina synpunkter i olika frågor men du kan inte dölja din politiska hemvist som i praktiken innebär att du är en politiskt korrekt kvinna som gör allt för att kunna dra dig fram som PK-tyckare.
Att ha aversion mot Trump är en demokratisk rätt du har men som du fram din kritik har du sällat dig till kören av unga kvinnor som tror att de kan påverka sin omgivning med sin pk-syn.
Se mer...
Se svar (1)
2024-03-14 15:20
Valet i USA betyder faktiskt inte ett dugg...faktum är att det antagligen inte ens kommer bli ett val. Världen är på väg in i en ny tidsålder och den färden börjar precis som vid alla andra tidigare byten av tidsålder här på jorden.... med att det gamla samhälls systemet spårar ur...
2024-03-12 12:30
"växande gruppen omedvetna väljare". Vi får väl anta att författaren tänker på alla som inte förstår att gränsen söderöver där över 7 miljoner illegala invandrare tagit sig över som fört knark med sig som dödat flera hundratusen amerikaner måste stängas snarast. Problemen är märkligt nog snarlika de svenska politiker utsatt svenska folket för. Att stänga gränsen vägrar Biden att göra. Plus woke-agendan, plus kopplingarna till Ryssland och Kina som både far och sonen Hunter tydligen har. Trump må vara en massa saker, men ändå framstår han som en riddare i glänsande rustning i jämförelse med nuvarande styre. Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.