Bidrag. Ett ord som i grund och botten är något fint. Ett ge är fint. Att ge är att få.

Men sen har vi alla dessa bidrag till företag. Dessa resurser som först tas från de som arbetar och betalar skatt. Den som har blivit av med pengarna får sedan komma med mössan i hand och be om att få tillbaka en del.

Dessa pengar, “bidrag”, delas så klart inte ut hur som helst. Nej, du behöver först visa upp att du följer den uppsatta agendan, vilket nästan alltid är kopplad till Agenda 2030 och ESG.

Ditt företag måste vara, eller åtminstone sträva mot att bli jämställt, inkluderande, hållbart, satsa på mångfald, ja och en massa andra fluffiga ord som kan betyda lite vad som helst.

Visst kan den påhittigare entreprenören skruva lite på sin affärsidé för att möta kraven för att få bidraget. Men är det verkligen riktigt företagande? Det finns också fog för att anta att företag startas idag bara för att kunna mjölka bidrag.

Ansökan tar dessutom tid att skriva. Många timmar, vilket kräver resurser, och blir svaret negativt är det pengar i sjön. Rent resursslöseri med andra ord. Om man nu inte överlistar systemet och använder AI som hjälpmedel.

På andra sidan sitter där personal, välbetalda med skattemedel, och avgör om du uppfyller kraven enligt den uppsatta agendan. Bugar och bockar du inte djupt nog blir det avslag direkt.

Vem eller vilka vinner på detta?

Pappersvändarna så klart. Och även de krafter som vill driva igenom sin egen politiska agenda. 

En lösning som (nästan) alla tjänar på

Det finns en enkel lösning på detta. Och även om vissa kommer att knorra så är jag säker på att alla i slutändan kommer att tjäna på det.

  1. Gräv igen dessa bidragsträsk som bara sätter den naturliga marknaden ur balans. Att pengar tas från företagare för att sen villkorat kan tiggas tillbaka i bidragsform, om man följer en viss politisk agenda, är fullständigt galet.
  2. Sänk skatterna och låt företagarna få behålla sina pengar. Företagaren kan då satsa på sin verksamhet vilket kommer att leda till fler arbeten och bättre välfärd. Allt vi företagare vill är att förverkliga våra idéer med våra egna pengar. Vad var er idé? Att leva på andra?
  3. Låt pappersvändarna söka nya jobb. De kommer må bättre när de inser att de faktiskt kan börja göra riktig nytta i samhället.

Se där, en vinst för alla.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2023-11-17 12:32
Bidragsträsket som beskrivs här är ett lysande exempel på fenomenet Den Funktionella Dumheten.
En svällande byråkrati inom såväl statlig som regional verksamhet och i lika hög grad inom den privata företagsamheten. Härvidlag tycks näringslivet vara lika förtjust i administrativ byråkratisering som
myndighetsbranschen. Lysande exempel på Funktionell Dumhet är att yrket säljare numera har ett 50-tal nya titlar. På SJ kallas städare för Komfortoperatörer…
Den Funktionella Dumheten beskrivs av forskaren inom organisation och ledarskap Mats Alvesson
Vid Lunds Universitet vars böcker i ämnet är spännande läsning.
Se mer...
Se svar (1)
2023-11-15 08:58
I EN RIKTIG DEMOKRATI ÄR ALLA FORMER AV SKATT OLAGLIGA DÅ INTE BEHÖVS I DET EKONOMISKA SYSTEM MAN DÅ HAR. Så allt jag ser i detta är bara en massa symptom på problemet att Sverige aldrig haft en riktig demokratisk författning, typ sådan man har i bla. Schweiz och SKÅNE* ( * nu olagligt ockuperat av Sverige) där elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda individens beslut, rättigheter och egendom...istället för att vara en korrupt, förgripande cancer på dem. Se mer...
2023-11-15 08:52
TACK! -ord rättan tid.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.