I norra Sveriges avlägsna regioner, från Lappland till Norrbotten, ser vi en kraftig ökning av lokala entreprenörer som erbjuder unika natur- och kulturupplevelser. Denna trend har fått extra drivkraft tack vare framgången med det berömda ishotellet i Jukkasjärvi, vilket har inspirerat till en mångfald av innovativa turistaktiviteter i området.

Aktiviteterna sträcker sig från snöskoter- och hundspannsturer till rensafari och norrskensskådning. Det finns även ett växande antal samiska företag som inbjuder turister att uppleva samisk kultur på nära håll. Dorothee Bohn från Umeå universitet, som har studerat framväxten av arktisk turism i sin doktorsavhandling, förklarar att regionen satsar på exklusivitet till skillnad från grannlandet Finland som fokuserar mer på volym, säger hon till Esbri.

Sverige har en diversifierad marknad där mikroföretagare ofta kombinerar säsongbetonade aktiviteter med andra jobb under året, såsom övernattningar i is- och glasigloor under vintermånaderna och arbete i detaljhandeln under sommaren. Ett strategiskt arbete inom både offentlig och privat sektor har främjat denna utveckling, speciellt under perioden 2015–2022.

Den offentliga sektorn har spelat en viktig roll genom att erbjuda kurser i entreprenörskap från förskolan upp till universitetsnivå och genom att investera i turism som en hållbar framtid för regionen. Swedish Lapland Visitors Board har varit en central aktör i denna utveckling, genom att erbjuda utbildningar och bygga affärsnätverk för entreprenörer.

Sociala medier har också haft en stor påverkan på tillväxten inom turismen, där bilder av norrsken och unika naturupplevelser på Instagram har lockat besökare både nationellt och internationellt. Framöver kan vi vänta oss en ökad satsning på lyxturism, där komfort i kombination med naturupplevelser som norrskensskådning förväntas locka ännu fler besökare till den svenska arktiska regionen.

Dorothee Bohns tips för att främja den lokala turismsektorn

  • Planera väl för vilken typ av turism som kan passa för platsen. Tilltalar området främst nationella eller internationella turister? Vilka resurser finns som vi kan skapa upplevelser av? Hur ser det ut med transportinfrastrukturen?
  • Ha med lokalbefolkningen på resan. Vilken typ av människor bor på platsen? Är människorna där intresserade av att ha turism?
  • Bygg motståndskraft med en mångsidig affärsstruktur. Kriser kommer och går, så om småföretagare inom turistsektor har möjlighet att försörja sig på flera sätt skapar det ekonomisk och samhällelig motståndskraft.
  • Gör en plan för framtiden. I och med den gröna omställningen i norra Sverige kommer allt fler människor att flytta dit. Hur kan den lokala turismen utnyttja detta inflöde av nya människor?

Källa: Esbri

Se hela Dorothee Bohns avhandling Arctic geographies in the making.

Se även: När Jonna Jinton dubblade priserna på hennes smycken ökade försäljningen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.