Allt fler känner av den vikande konjunkturen. Det slår mot företag och människors privatekonomi.

– Det märks tydligt att många har svårt att få pengarna att räcka. Vi har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år. Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Fler blir skyldiga mer

Första halvåret i år fick Kronofogden in över 609 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det kan jämföras med cirka 545 000 under samma period i fjol – en ökning med drygt 12 procent. Antalet berörda personer har ökat med omkring sex procent till cirka 268 000.

Högsta skuldbeloppet någonsin

Skuldbeloppen i kraven har blivit allt högre under flera års tid och nu accelererar utvecklingen. Jämfört med första halvåret 2022 har det totala skuldbeloppet ökat med 3,8 miljarder kronor, eller 35 procent, till 14,6 miljarder kronor – den högsta siffran någonsin.

Skulder mellan 100 000 och 500 000 kronor har ökat med 2 miljarder kronor jämfört med första halvåret 2022, vilket är mer än hälften av den totala ökningen av skuldbeloppet. Ofta är dessa skulder kopplade till olika typer av lån utan säkerhet. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper förfallna skulder.

– Det finns tecken på att långivarna inte alltid gör tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån, säger Davor Vuleta.

Se även: Systemet med betalningsanmärkningar är föråldrat

Mindre skulder växer snabbt

Nästan hälften av skulderna är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter.

– En mindre skuld växer snabbt när den kommer till oss. Det kan bli starten på en långvarig skuldsättning, säger Davor Vuleta.

För den som har svårt att få ekonomin att gå ihop är det viktigt att vara aktiv och agera direkt för att minska konsekvenserna och undvika att skulderna skickas till Kronofogden.

– Kontakta genast den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Vi vet att det är tufft att prata om sina ekonomiska problem, men vårt råd är att våga be om hjälp. Prata med familjen eller kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med vägledning. Det är gratis och du kan vara anonym, säger Davor Vuleta.

Mer fakta från myndigheten:

  • Antalet mål har ökat i alla åldersgrupper, men den största procentuella ökningen, 18 procent, har skett bland äldre över 65 år. I den yngsta åldersgruppen 18–25 år är motsvarande ökning 1 procent.
  • Störst ökning av antalet mål i landet syns i Östergötlands län (+22 procent) och lägst i Örebro län (+3 procent).
  • Störst ökning av skuldbeloppet har skett i åldersgrupperna 35–44 samt 45–54, här har beloppet ökat med 1,2 respektive 1 miljard kronor.
  • Medianskulden är störst i Västmanland (3 400 kronor) och lägst i Västerbotten (1 800 kronor).

Missa inte: Att bli satt i konkurs en grym process – tro inget annat


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-09-01 12:46
OOHPS....glömde. i ett riktigt demokratiskt system ( typ sådant man har i Schweiz och som också SKÅNE hade innan Sverige olaligt occuperade det landet) ... är alla former av skatt olagliga då inte behövs i den typ av ekonomiska system. Sveriges totala skattenivå utslaget på 1 år, är idag 94 - 111%. Förutom för den Aristokratiska eliten som ju har åtals och skattefrihetsbrev. Se mer...
2023-09-01 12:31
Västvärldens maktstruktur idag utgår ifrån ett olagligt och inhumant system där en centralbanks elite ur tomma intet trycker upp pengar som sedan lånas ut till länder, kommuner, företag och individer...ett sk skuldslavs drivet system som har funnits i ca 2-3000 och som brukar vara i ca 50 år innan det kollapsar, Systemnamnet är "Manchurian moneyscam" och dess härskare kallas Khazarian Maffia...där Rothshields är den mest kända av de 9 dynasti familjerna och Wallenberg den mest verksamhets framträdande.
Q som utgärs av samarbetande militära resurser från 177 länder utplånar nu via en STING- operation, en gång för alltid detta osynliga infiltrerande onda kriminella system via "drain the swamp". Arbetsnamnet på denna militära "under cover" operation är DEVOLUTION = total maktdelning...vilket får antas utrinna i individuell frihet och nationell suveräntitet i ett öppet guldbaserat valuta system ( läs: går inte att fiffla med varför tyranniska stater inte kommer kunna existera någon längre period.)
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.