När personal från den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa i april 2023 gjorde ett oväntat besök hos en biståndsorganisation som mottagit 50 miljoner kronor, möttes de av ett öde kontor. Förväntningarna på en aktiv verksamhet infriades inte. Istället uppdagades en chockerande korruptionsskandal, rapporterar SVT.

Ambassadens rapport beskriver en verksamhet i träda. "Det finns skrivbord i varje rum, men förvånansvärt lite papper på dem. Intrycket är att det inte pågår särskilt mycket jobb på kontoret," skriver inspektörerna.

35 miljoner kronor spårlöst borta

Det dröjde inte länge innan den fulla omfattningen av problemen blev uppenbara. KPMG:s granskning visade att endast en fjärdedel av de utbetalade pengarna, motsvarande cirka 27 procent, kunde verifieras. Terrängbilar som köpts in för projektet var också spårlöst försvunna.

"Av den totala summan mottagen (USD 4 453 970,77), har bara en total summa av USD 1 192 449, 18 (ungefär 27 procent) verifierats och funnits tillfredsställande dokumenterad av KPMG," konstaterade revisionsfirman.

Vi har tidigare skrivit om korruption inom den skattefinansierade verksamheten Sida

Fördröjd polisanmälan väcker frågor

Nästan ett år efter det avslöjande fältbesöket, lämnade Sidas generaldirektör Jakob Granit in en polisanmälan om misstänkt korruption. Sida har även krävt tillbaka de försvunna pengarna. Trots de allvarliga misstankarna, nekade den ansvarige chefen på Sida, som nu sitter häktad, till brott.

Frågetecken kvarstår kring hur 35 miljoner kronor kunde försvinna utan att upptäckas tidigare, och varför det tog så lång tid innan en formell polisanmälan gjordes. Flera personer med insyn ifrågasätter nu Sidas hantering av ärendet.

SVT har sökt Sida för en kommentar, men organisationen har avböjt att ställa upp på en intervju.

Se även: "En tredjedel av Sidas biståndspengar försvinner i korruption"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.