Ny undersökning från Stockholms Handelskammare visar att svenska företagare är oroade över brottsutvecklingen. Främst oroar de sig över att bli utsatta för någon form av företagskapning eller andra typer av IT-brott som cyberattacker och dataintrång.

Svenska företag ligger i framkant med digitaliseringen, men cybersäkerheten hänger inte med. Detta utgör en risk för attacker och andra IT-brott.

Ny undersökning: Brott mot företag kostar 100 miljarder

- Den här typen av kriminalitet kan förlama riktigt stora verksamheter och företag. Den lockar också många kriminella eftersom brotten är mycket lönsamma och drar mindre uppmärksamhet till sig än till exempel droghandeln, säger Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Enligt siffror från polisens nationella bedrägericentrum uppgick vinsterna från bedrägerier till ca 5,8 miljarder kronor föregående år. Bedrägeribrotten utgör därmed de kriminella gängens största inkomstkälla.

- I media rapporteras det om sprängningar, skjutningar och brandattacker varje dag. Men kriminaliteten som drabbar näringslivet flyger under radarn, trots att den är omfattande, välorganiserad och i förlängningen systemhotande. Dessutom finansierar den de kriminella nätverken, kommenterar Fredrik Erfelt.

Se även: Håll koll på varningslistan med blufföretag


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.