Företagen har klarat sig bra de senaste åren trots pandemin i backspegeln. Men nu ser vi att konkursnivåerna ökar, vilket främst beror på de höga energi och bränslepriserna. Inflationen är med hög vilket gör att färre konsumerar vilket också skapar en negativ effekt som drabbar företagen. Färre äter ute, färre bygger och renoverar.

- Vi är inte förvånade över att konkurserna ökar. Det har varit sjunkande siffror under en längre period och dessutom har vi låga jämförelsetal de senaste två åren. Vi och många med oss har länge påpekat att trenden av rekordlåga konkurser kommer att brytas och att vi kommer få se en motsatt trend med ökande siffror flera månader i rad. Lyckligtvis så har vi inte kommit dit än men jag tror att verkligheten börjat komma ikapp nu, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Denna månad ökar konkurserna inom partihandel med 71%, restaurangbranschen med 61% och byggentreprenadföretag med 36%.

- Sett till branscherna som ökar markant så är detta förmodligen direkt kopplat till det kraftigt försämrade marknadsläget. Skyhöga bränsle- och elpriser, rekordhög inflation, leveransproblem med ökade fraktkostnader, ökade inköpspriser och i förlängningen även svårigheter med att kunna höja pris mot kund. Jag tror tyvärr vi kommer få se ökade konkurser inom många branscher framöver, fortsätter Henrik.

Hösten kan bli riktigt dyster

Efter flera månader i rad med minskat antal konkurser ökade konkurserna kraftigt i augusti, enligt dagsfärsk statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Samtidigt pekar en rad faktorer på att konkurserna kan komma att öka ytterligare i höst. Kanske står vi inför en ny tuff konkursvåg. [...] På riksnivå ökade antalet konkurser i augusti med 22 procent jämfört med förra året. Sammantaget gick 366 bolag i Sverige i konkurs med en gemensam omsättning på nästan 3 miljarder kronor. Dessutom gick 2 861 arbetstillfällen förlorade, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

Fortsatt många nystartade företag

I augusti registrerades 3703 nya aktiebolag vilket är en ökning med fem procent jämfört med förra året och en toppnotering för augusti. Det finns idag ca 725 000 aktiebolag i Sverige.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.