– I de tre storstadslänen och ekonomiska motorerna i Sverige är utvecklingen också oroande, konstaterar Karl Stjerna, VD på Syna. Stockholms län visar på en uppgång med 22 procent. I Skåne ökade konkurserna med 31 procent. Värst är det i Västra Götaland med en ökning på otroliga 89 procent. Problematiskt är också att antalet nystartade företag minskar kraftigt med en nedgång i november med 13 procent jämfört med ett år tidigare.

Näst högsta konkurssiffran någonsin

- Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Branscherna där konkurserna ökat mest hittills i år e-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer och restaurang. Dessutom har mängder med sporthallar och sportaffärer gått i konkurs under 2022. Betydligt fler än tidigare, meddelar Creditsafe. Städbranschen hade det tufft denna månad med en ökning på 250 procent.

Branscherna där konkurserna ökar mest hittills i år:

  • E-handel 50%
  • Bilserviceverkstäder 37%
  • Livsmedelsbutiker 30%
  • Byggentreprenörer 26%
  • Restauranger 18%

Lästips: Så gör superföretagen som klarar lågkonjunkturen - 10 tips


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.