Sverige kan ha potentialen att inta en ledande position inom elektrifierad flygtransport - den svenska startupen Heart Aerospace förvärvade nyligen investeringar på drygt en miljard svenska kronor. Trots kapitalflödet har företaget en bit kvar inom teknologi - framförallt utveckling av batterier med större kapacitet som gör att flygplanen kan transportera fler passagerare på längre sträckor.

Heart Aerospace utvecklar en batteridriven flygplansmodell, SE-30, för regionaltrafik. I dagsläget är dess kapacitet max 200 kilometer med 30 passagerare som rent batteridriven enhet, 400 kilometer med batterier och hybrid energitillförsel samt 800 kilometer med batterier och hybrid25pax. Planet är försett med fyra motorer som tar vid om batterierna laddar ur. 

Målet är att ES-30 ska certifieras 2026 och vara i kommersiellt bruk 2028. 2022 gjorde American Airlines en beställning på 100 flygplan tätt följd av Air Canada som beställde ett trettiotal plan. Grundaren och vd:n Anders Forslund är visionär ut i fingerspetsarna och behåller en orubblig optimism trots tuffa utmaningar.

För ett decennium sedan bodde paret Anders och Klara Forslund i Massachusetts där de studerade vid MIT och Harward. Tesla hade precis släppt sin andra bilmodell och fått luft under vingarna. Elon Musk gjorde vid den här tiden ett besök på MIT där han presenterade sina visioner om en framtid för elektrifiering av fordonsindustrin - även flygplan. Det var då som det första fröet började gro till det som skulle komma att bli Heart Aerospace AB. Fem år senare grundade Anders Forslund sitt företag, och har sedan dess varit verksam inom området. Bolaget är svenskt och utvecklingsarbetet sker utanför Göteborg, men den juridiska adressen ligger i Palo Alto, Kalifornien. Aerospace har inte bara upplevt framgångssagor - det har mötts med både entusiasm och skepticism. Vägen har stundtals varit krokig, men med de nya investeringarna verkar det lossna och företaget ha en chans att nå sina mål.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.