Det är ett fenomen som blivit vanligt. Bedragarna finns även på andra jobbsajter såsom Indeed där de utger sig för att vara rekryterare på välkända företag. Allt de vill åt personlig information och slutligen pengar. Det kan börja med ett direktmeddelande på en legitim jobbsajt, till exempel Indeed eller LinkedIn. "Rekryteraren" kontaktar kandidater som har “exakt den kompetens som de letar efter.” Därefter skickar de vanligtvis inbjudan till en digital intervju tillsammans med lockande information om arbetsuppgifter och förmåner. Sådana meddelanden skickas vanligtvis ut från e-postadresser som verkar legitima i första anblick. Rekryterarens namn står i mejlets signatur tillsammans med företagsnamnet och logotypen. Det man bör vara uppmärksam på är att alltid kolla upp hur emailadressen stavats. Om bedragaren uppger sig jobba på företaget kan emeiladressen vara nästan identisk med företagets domännamn. Det skiljer dock alltid på någon bokstav, vilket flaggar för bedrägeri. Det är förstås ännu tydligare om mejlet skickas ut från exempelvis en Gmailadress. 

Kan vara svårt att stå emot ett lockande erbjudande

Efter den virtuella intervjun får offret ett officiellt jobberbjudande, ofta som ett bifogat brev med företagets namn och logotyp tillsammans med ett anställningskontrakt som kräver namnunderskrift och personuppgifter. En stor del av bedrägeriet består just i identitetskapning - något som kan få långtgående konsekvenser för den som drabbas.

När det handlar om distansjobb, brukar kontraktet även innehålla noggranna beskrivningar över utrustning som ingår för att den nyanställde ska kunna arbeta effektivt hemifrån - laptop, headset,     I-phone och ofta en lång lista av saker som är irrelevanta för arbetet, vilket också flaggar för bedrägeri. Det första man måste göra innan man ens funderar över att skriva på ett lockande kontrakt, är att kolla upp företaget noggrant och undersöka om rekryterarens namn finns med bland övrig personal. Om inte sådan information finns tillgänglig bör man genast kontakta företaget direkt och anmäla detta.

Aldrig ge ut personuppgifter utan att kolla upp företaget

Om arbetskontraktet signeras kommer pengar sedan in i bilden. Det kan dyka upp en bluff-faktura för utrustning där betalningen ombeds göras via Zelle eller PayPal. Offret lovas både ersättning och utrustning i efterhand, men inget av detta kommer. Kärnan i bedrägeriet är att få offret att lämna ut sina bankuppgifter för löneutbetalningar, vilket kan bli ödesdigert får den som uppger sin information. Om bedragaren får tag på både kontonummer, clearingnummer och IBAN numret kan kontot användas för automatiska banköverföringar, vilket sker från bank till bank i syfte att tvätta pengar. Den som drabbas kan ställas till svars för detta, och därför måste det anmälas omgående.

Företagens rykte kan solkas av bedragarnas verksamhet

Jobbkandidater liksom legitima företag drabbas av bedragarnas verksamhet. Ett varumärke kan skadas om ett stort antal bedrägerier sker i företagets namn. Det kan skapa viss skepticism och försiktighet kring företaget som kan börja tappa kunder. Det kan även bli svårare att hitta kandidater i framtiden genom legitima jobbannonser. Det är därför viktigt för företag att ha koll på vad som händer i dess omgivning, liksom det är för jobbkandidater som inte bör ge ut sin personliga information eller bankuppgifter innan de är säkra på att det är ett "riktigt" jobberbjudande.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.