Mall för lönebeskedLönebesked eller lönespecifikation används för att informera arbetstagaren om nettolön, ackumulerad lön, avdragen preliminärskatt, med mera.

Vad säger lagen om lönespecifikation?

Det finns inget inom arbetsrätten som reglerar rätten till att få en lönespecifikation av arbetsgivaren. Arbetsgivaren är alltså inte skyldig enligt lag att ge arbetstagaren en lönespecifikation. Dock kan det finnas bestämmelser inom vissa kollektivavtal som gör att det finns en sådan skyldighet.

De flesta seriösa företag brukar dock månadsvis skicka ett lönebesked via post eller mejl.

En lönespecifikation kan även användas av arbetstagaren om arbetsgivaren av någon anledning inte skulle betala in skatt för arbetstagaren, i det fallet fungera lönebeskedet som ett bevis på utebliven inbetalning av arbetsgivaren.

Vad ska stå med i lönespecifikationen?

Inte heller här finns några bestämmelser men som arbetsgivare brukar man ange bruttolön före skatt, avdragen skatt, nettolön samt eventuella förmåner, semesterdagar, traktamente, övertid och frånvaro. Personuppgifter så som personnummer och anställningsnummer är med lämplig information samt skattetabell, bankkonto, löneperiod och utbetalningsdatum.

Tips gällande denna mall

Tänk på att lägga till ett minustecken före skatt och eventuellt före andra summor som skall dras av. Annars blir inte uträkningen korrekt.

Tänk även på att ladda ner mallen och öppna den i Adobe Reader, Acrobat eller liknande program. Att köra den direkt i webbläsaren (t ex Google Chrome) kan göra att uträkningarna slår fel då alla webbläsare inte stödjer uträkningsscriptet.

Lönebeskedsmallen är helt gratis.

Resurser för lön och personal:

10 tips för en smartare lönesättning

8 tips hur du utför ett lönesamtal på bästa sätt

Notis: När du vill spara lönebeskedsmallen för att ladda upp eller mejla till någon kan du vanligtvis göra det med program i din dator som hanteras vid skriv-ut-funktionen. Om det inte fungerar så rekommenderar vi att du laddar ner något av följande gratisprogram: CutePDF-Writer eller PDF-creatoEn ny skrivare kommer att synas när du installerat och väljer att skriva ut genom att trycka på knappen "skriv ut" i mallen. Nu kan du spara filen som en PDF på din hårddisk. Originalfilen sparar du på din dator tills nästa gång du ska använda den så sparas alla uppgifter i den för snabbare hantering.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
11 kommentarer
2020-04-27 23:16
Hej,

Efter att ha använt denna mall länge har den plötsligt slutat fungera korrekt efter att vi uppdaterade datorn till Windows 10. Vad kan vi göra för att det ska fungera korrekt igen?
Med vänlig hälsning Ann-Charlott
Se svar (1)
Jenny Wetterhall
2014-10-20 16:05
Skulle behöva kunna ändra kronor till euro i lönebeskedsmappen. Går det?
2013-03-13 21:03
Lägg till ett minustecken före summan så blir det rätt.
Thomas Holm
2013-03-13 05:52
Hej
Lönebeskedsmallen plussar på skatten istället för att dra av den från bruttolönen.
Hälsningar
2012-12-19 07:20
Oftast när man öppnar upp en PDF på en Mac så öppnas denna på Mac OS:ets egna programvara för förhandsgranskning av PDF-dokument. Denna förhandsgranskare har tyvärr begränsad PDF-funktionalitet, vilket gör att exempelvis beräkningar i mallarna inte fungerar som de ska. För att få bästa resultat vid användning av PDF:er så bör Mac-användare därför ta hem Adobe Reader.

Jag hoppas det löser ditt problem.
Se mer...
2012-12-18 19:57
Kan inte ladda ner gratismallarna, har macbook pro
2012-09-11 22:38
Mallarna ska fungera så testa gärna igen. Vi kollar även på att ta fram ROT- och RUT-mallar med.

Arbetsgivaravgift kommer vi inte lägga till i dagsläget då det inte ses som seriöst av alla, även om det i många fall skulle vara bra. Men då går vi in på politik 🙂
sten
2012-09-11 18:45
hej, tack för bra mallar. Får inte löne summorna rätt på lönebeskedsmallen, efter att man fyllt i lön längst ner til lhöger o går till nästa summa under, skatt, raderas/ o-ställs lönebelopet o hamnar längst ner på summan endast (dvs finns inte kvar i översta) Gör jag ngt fel eller är det en bugg i mallen kanske? Se mer...
2012-09-05 09:25
Vi ska se om vi kan lägga till möjligheten att lägga till arbetsgivaravgift.
ROT-avdrag på fakturamallen? Ska se vad vi kan göra där. Tillsvidare går det annars att skriva "kostnad efter ROT-avdrag".
Mattias bolakhrif
2012-09-04 21:13
Det saknas arbetsgivaravgift på lönebesked ?
hur kan jag ersätta den på nån annan text ex övesutjämning .


Samma sak jag vill ha Rotavdrag på fakturan .
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.