Samtidigt som det gått inflation i begreppet hållbarhet, inklusive hållbart ledarskap, känns det som många inte tar det på allvar. Jag möter otroligt många chefer som mår riktigt dåligt men som väljer att sticka huvudet i sanden. Ett beteende som på sikt självklart får konsekvenser för den enskilda individen parallellt med att resultaten sviktar för den grupp hen är ledare för.

Varför är det så viktigt att börja med oss själva som ledare? Det är väl medarbetarna som är viktigast? Jo - som ledare är det helt naturligt att du har dina medarbetare i centrum, det är de som ska prestera optimalt. Och just av den anledningen krävs det att du är på topp.

Vänd på det – vad behöver du för att prestera optimalt? Sätt fokus på dig själv en stund. Hur hållbart är ditt ledarskap? Fundera på din roll och vilken uppgift du har. Vad behöver du för att över tid ge det dina medarbetare behöver? Som ledare ska du inte kunna allt men du ska kunna tillräckligt mycket för att just kunna leda mot målet, du ska ha förmågan att se andras behov. Du ska också förstå när din egen kunskap inte räcker till. Ödmjukhet kring att du inte är allvetande i kombination med nyfikenheten att hela tiden lära nytt. Det är inte egoistiskt att du börja med dig själv, tvärtom. Ska du se och uppmärksamma andras behov är det nödvändigt att du mår bra själv och först har koll på dina egna behov.

Hur bygger du ett hållbart ledarskap? Hur tar du hand om dig själv - fysisk aktivitet, återhämtning, sömn, hälsa osv? Vad är det som motiverar dig? Hur noga är du med att lyssna på signaler från dig själv – huvudvärk, smärta, koncentrationsproblem, svårt att minnas, irritation…? Märker du om det håller på att gå för långt? Vad gör du åt det? Att blunda och köra på är som att låta bli att tanka bilen när lampan lyser rött. Tävlingen ”vem kommer först, går sist och sover sämst?” har tyvärr ganska många deltagare med chef som titel på visitkortet. I den prestigefyllda tävlingen tycker jag du ska sikta på att komma sist!

Om någon av dina medarbetare säger att ”jag har inte sovit ordentligt på en hel månad”. Vad gör du? Om en chef säger samma sak är det inte säkert att någon ens höjer på ögonbrynen. Det har i vissa fall blivit ett naturligt tillstånd att chefer sover lite – en del berättar gärna om hur få timmars sömn de behöver. Men, ledare är bara människor också – du behöver sömnen för återhämtning i lika hög grad som alla andra.

Är du den ledare som tar hand om dig som ser till att inte fylla din agenda till bristningsgränsen? Skryt med att du har luft i dina dagar, att du tar dig tid att fika och tar får en nypa luft på lunchen. Grattis! Jag är övertygad om att det är du som på sikt levererar de bästa resultaten tillsammans med dina fantastiska medarbetare.

Framgång kommer inte av sig självt, det är hårt arbete, höga krav och förväntningar på dig själv ofta i kombination med en stor portion jävlar anamma som ska till för att lyckas. Rätt beteenden leder till hållbart ledarskap och med det kommer framgången.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.