Men det är här Amazons senaste beslut går stick i stäv med forskningen. Teknikjätten har nyligen meddelat att alla anställda ska återvända till kontoret fem dagar i veckan från och med 2025. Ett beslut som mötts med starka reaktioner och blandade omdömen – och som kan innebära problem på sikt.
Vetenskapen backar upp autonomi
James Donald, huvudförfattare till översikten och verksam vid University of Sydney Business School, förklarar: "Vi fann att konsekvent koppla människor till 'varför' i deras handlingar, erbjuda valmöjligheter i hur uppgifter utförs och ge meningsfull feedback leder till att människor är mer benägna att dela idéer och vara mer kollegiala."
Att använda kontrollerande strategier – såsom "morot-och-piska"-metoder – visade sig däremot ha motsatt effekt: människor blev mindre benägna att samarbeta, dela idéer eller hjälpa andra. Denna insikt gör Amazons krav på återgång till kontoret särskilt problematiskt, då det riskerar att leda till en mindre samarbetsvillig och mindre innovativ arbetsstyrka.
Föräldraskap: Autonomi gäller även i hemmet
Men det är inte bara företagsledare som bör uppmärksamma detta, utan även föräldrar. Wharton-psykologen Adam Grant har nyligen lyft fram en annan stor översikt utförd av samma forskarteam. Denna gång gällde studien hur föräldrar leder sina familjer, och slutsatsen var slående lik: barn som upplever frihet och stöd att utforska sina egna intressen och styrkor utvecklar ett bättre självförtroende och en starkare känsla för ansvar.
James Donald poängterar att "om du vill utveckla självmedvetna, ansvarsfulla unga människor, behöver du röra dig bort från kommando och kontroll och aktivt vårda barns egna intressen och medfödda känsla för vad som är rätt."
Strikt kontroll – en väg till problem
Människor av alla åldrar och i alla miljöer reagerar negativt på att känna sig kontrollerade. Det gör oss sura, oroliga, misstrogna och mindre samarbetsvilliga. Det finns förstås situationer där kontroll är nödvändig – som när ett barn springer mot en trafikerad väg, eller när ett team har en brådskande deadline. Men att ständigt leda med strikt kontroll riskerar att skapa negativa konsekvenser för både arbetskultur och familjer.
För att bygga och upprätthålla en högpresterande kultur, oavsett om det gäller ett företag eller en familj, måste ledare aktivt investera i människors inre motivation och ge dem autonomi. Hundratals studier med tiotusentals deltagare pekar alla i samma riktning: sättet att få ut det bästa ur människor i alla åldrar är inte regler, mandat och strikt kontroll – utan frihet.