Kommenterande text där skribenten står för analys och ställningstagande.

I en omfattande studie som släpptes den 20 mars, sammanfallande med "Internationella glädjedagen", har FN återigen rangordnat de lyckligaste länderna i världen, en tradition som började för mer än ett decennium sedan. Rapporten, som speglar en tidsperiod präglad av utmaningar såsom pandemier och konflikter, belyser de nationer vars invånare i genomsnitt upplever en högre grad av tillfredsställelse och välbefinnande.

Den senaste forskningen baseras på en treårig observationsperiod och tar hänsyn till faktorer såsom socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och korruption. För första gången har rapporten också undersökt lyckonivåer utifrån åldersgrupper, vilket avslöjade intressanta skillnader i upplevd lycka bland yngre och äldre befolkningar.

Enligt rapporten toppar Litauen listan över de lyckligaste länderna för individer under 30 år, medan Danmark håller sin ställning som det lyckligaste landet för dem över 60. Forskningen framhäver även generationsskillnader i lyckoupplevelser, med uppgifter som tyder på att personer födda före 1965 är lyckligare än de som föddes efter 1980.

En annan viktig upptäckt från studien är den positiva effekten av Covid-19-pandemin på mellanmänsklig generositet och hjälp i nödsituationer, särskilt bland millenniegenerationen och generation Z. Trots de utmaningar som pandemin förde med sig, visar resultaten på en ökning av generositet över generationsgränserna.

FN:s World Happiness Report 2024 anses av många att vara ett viktigt verktyg för att förstå faktorer som bidrar till mänskligt välbefinnande och lycka. Genom att belysa dessa aspekter hoppas FN och deltagande regeringar kunna utveckla och implementera politik som främjar ett större globalt välbefinnande.

Den röda tråden som skapar lycka

Länderna i topp har flera saker gemensamt. Något som vi kan anta är kopplat till lycka är demokrati, yttrandefrihet och ekonomisk frihet och stabilitet. Nästan samtliga länder har en snarlik kultur som är sprungen ur kristna värderingar.

Det tål att tänkas på - och inte ta för givet.

Här är tio i topplistan med världens lyckligaste länder

  1. Finland
  2. Danmark
  3. Island
  4. Sverige
  5. Israel
  6. Nederländerna
  7. Norge
  8. Luxemburg
  9. Schweiz
  10. Australien

Se hela rapporten här.


Har du något på hjärtat?

och publicera enkelt din artikel, insändare eller debattartikel redan idag. Eller skicka ett mejl till [email protected]


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2024-03-22 14:21
"Nästan samtliga länder har en snarlik kultur som är sprungen ur kristna värderingar."
Det kanske man kan säga OM man räknar från långt tillbaka,
MEN kristendomen har INTE monopol på en del bra saker, som kristna hävdar att de har. Speciellt katolikerna har en LJUG- och pedofilikultur där de skyddar då MÅNGA pedofilprästerna och ljuger om det. Nya påven sa att de har nolltollerans mot pedofili - och bland det första Vatikanen gör är att bjuda in samfundet, som varit uteslutna p g a BEVISADE pedofiler får jobba med barn!!!

Det är inte många kristna svenskar 🙂 Såg 6 procent någonstans.
Se mer...
2024-03-22 09:18
Bra artikel MEN om man inte granskar källan till denna rapportering så blir man vilseledd. FN är globalismens redskap nummer 1 och allt vad FN påstår måste källgranskas.
Lägg gärna FN:s rapport i original som en länk för läsaren att själv granska.
När man ser detta så blir i alla fall jag skeptisk: "Den senaste forskningen baseras på en treårig observationsperiod och tar hänsyn till faktorer såsom socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och korruption."
Socialt stöd betraktar jag som ekvivalent med vilka välfärdssystem en nation erbjuder sina medborgare, dvs medborgare med ett klart anställningsperspektiv ser trygghetssystemen som en faktor för "lycka". Då Sverige behöver mer eget företagande är kanske på sin plats att inta en lite mer källkritisk hållning.
Inkomst är inte definierat i artikeln, dvs pratar vi bruttoinkomst eller disponibel inkomst efter skatt och arbetsgivaravgifter?
Vad är "hälsa"? Antalet av arbetsgivaren betalda sjukdagar påverkar sannolikt begreppet hälsa. M a o behöver begreppet en tydligare defintion och om FN är avsändaren så skall man alltid förhålla sig skeptisk.
Frihet vad är det? Lever vi inte i en företagarfientlig miljö i Sverige?
Begreppet generositet är utan vidhängande definition ett ganska flummigt begrepp.
När det så slutligen kommer till begreppet korruption så har jag av olika skäl studerat detta lite närmare. Det finns en utbredd uppfattning, även omhuldad av FN, att korruption är när pengar byter ägare på ett uppenbart kriminellt sätt. Tyvärr en alltför ytlig beskrivning av som egentligen är korruption, det finns massor av olika former under begreppet korruption. Svensken har indoktrinerats under många årtionden att vi inte har någon korruption, en villfarelse som vi alla måste hjälpas åt att avslöja. Jag refererar till en artikel där jag själv figurerade för många år sedan.
https://newsvoice.se/2019/07/ibm-korruption-myndighet/
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.